Ο Ερντογάν επενδύει στον φόβο, επιχειρεί swap κρίσεων

Ο Ερντογάν επενδύει στον φόβο, επιχειρεί swap κρίσεων

Δηλώσεις που αν και απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας επιδέχονται πολλών ερμηνειών ως προς τη σκοπιμότητά τους, έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια εκδήλωσης για την Υγεία, όπου επιμένοντας σε στρατηγική πόλωσης και συσπείρωσης στο εσωτερικό εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να καλύψει, σε μεγάλο βαθμό, τις επιπτώσεις από την παραπαίουσα οικονομία, μετά και την υποβάθμιση από τη Moody’s, προβάλλοντας το εθνικιστικό προφίλ και επενδύοντας στη συσπείρωση λόγω γεωπολιτικής κρίσης, επιδιώκοντας κατ ουσία ένα swap κρίσεων.

Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν αν και ακραία, εμπρηστική και συνωμοσιολογική, επιτυγχάνει πολλαπλούς σκοπούς και δεν είναι τυχαία, καθώς χρονικά συμπίπτει με:

Διαφήμιση
 • την έξαρση της έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, λόγω Βρετανιας,
 • την αποπομπή του -μετριοαπθούς- Ρεξ Τίλερσον από τον Ντόναλντ Τραμπ
 • την αναζωπύρωση του πολέμου στη Συρία και μάλιστα σε πολλά μέτωπα καθώς η συζήτηση για την επόμενη ημέρα εισέρχεται σε κρίσιμο στάδιο
 • την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Μολδαβίας για την Υπερδνειστερία
 • την έξαρση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία
 • τη σύγκρουση της ΕΕ με την Πολωνία και την Ουγγαρία
 • το ονοματολογικό της πΓΔΜ, μέσα από το οποίο περνάει η αντιπαράθεση NATO-Ρωσίας για τα Βαλκάνια
 • τις διαπραγματεύσεις Σερβίας-Κοσόβου
 • το κυπριακό και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
 • τις εκλογές στη Ρωσία
 • τις επερχόμενες εκλογές το 2019 στην Τουρκία
 • και την ανασύνταξη της Γερμανίας μετά από έξι μήνες δυσκυβερνησίας και διπλωματικής αφλογιστίας

Είναι λοιπόν γεγονός ότι το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό φλέγεται και σε αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει άδικο, καθώς η σύγκρουση NATO-Ρωσίας γεννά εστίες έντασης, πολώνει και αποσταθεροποιεί, καθώς επιδιώκεται η δυναμική αλλαγή του διεθνούς status quo που έχει προκύψει από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εντεύθεν.

Ωστόσο, αυτές οι συνθήκες είναι παρούσες τους τελευταίους 18 μήνες και συνεπώς δεν πρόκειται για κάτι νέο, με τη διαφορά ότι πλέον βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για πολλά από τα ανοιχτά μέτωπα, καθώς στη Συρία ο πόλεμος κλείνει επτά χρόνια, το Σκοπιανό μπήκε σε διαδικασία ταχείας επώασης μετά από 25 χρόνια στην κατάψυξη, ενώ η Ευρώπη επιδιώκει την ενηλικίωσή της και την ενίσχυση της συνοχής εμβαθύνοντας την ενοποίηση με την ενιαία Άμυνα.

Υπ αυτό το πρίσμα, για τον Ταγίπ Ερντογάν, θρυαλλίδα για τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να είναι η κινητικότητα ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία:

«Οι ΗΠΑ χτίζουν είκοσι βάσεις στη Συρία, γεγονός που στρέφεται κατά της Ρωσίας και μπορεί να γίνει η αιτία για να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί χρειάζονται οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία, όπου υπάρχουν και δυνάμεις και της Ρωσίας και του Ιράν»

ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Παράλληλα κάλεσε τους Τούρκους να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Αν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, καθώς το διεθνές σύστημα έχει συνηθίσει τις αντιπαραθέσεις υψηλών τόνων, ενώ διαθέτει δικλείδες ασφαλείας ακόμα και για τα θερμά επεισόδια και τα “ατυχήματα”, εν τούτοις, είναι ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί.

Είναι βέβαια προφανές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την κατάσταση στα σύνορα της χώρας του για να δικαιολογήσει και να συμψηφίσει τις δικές του επιλογές και πολιτικές πρακτικές, ενώ παράλληλα διατηρεί το “πλεονέκτημα” του απρόβλεπτου στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Προηγουμένως σε συγκέντρωση κοινοταρχών της Τουρκίας μιλώντας για τα εξοπλιστικά της χώρας του επιτέθηκε στους «κακούς γείτονες».

Οι κακοί γείτονες μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να παράξουμε τα δικά μας όπλα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή του 1974.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των κοινοταρχών Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι

«το 1974 κατά την ‘ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου’ με την ‘επιχείρηση αποσιώπησης’ κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημά επικοινωνίας μας».

Την ίδια στιγμή η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία, η προσπάθεια ανατροπής των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή και το νέο γεωοικονομικό δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αποτελούν τις βασικές πηγές έντασης για την ευρύτερη περιοχή.  Συνεπώς η ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας σε γεωπολιτικές κρίσεις αποτελεί το βασικό λόγο των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, καθώς όχι μόνο επιδιώκει να έχει λόγο σε μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα, αλλά θέλει να τον εκφέρει εκτός των δομών που ανήκει, όπως το NATO και μέσα από νέους διαύλους. Οι κινήσεις αυτές ερμηνεύονται ως επιθετικότητα και διάθεση αποσταθεροποίησης από τους εταίρους της Άγκυρας στη Δύση.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.