Λάβρος κατά Μέι-ΗΠΑ ο Λαβρόφ

Λάβρος κατά Μέι-ΗΠΑ ο Λαβρόφ

Σκληρή είναι η πρώτη απάντηση της Ρωσίας στο κοινό ανακοινωθέν των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για την υπόθεση Σκρίπαλ, με τον υπουργό Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «πρόστυχες και ανυπόστατες».

Ας εκτιμήσει ο καθένας τη στάση αυτή των Άγγλων και των Αμερικανών που τους υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα, δήλωσε ο Λαβρόφ , τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο συγκρατημένοι, αλλά τους εξωθούν προς σκληρές δηλώσεις στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν «ΝΑΤΟική αλληλεγγύη».

Ο Λαβρόφ προκάλεσε την οργή της Τερεζα Μέι προφανώς για την εκτίμηση που έκανε ότι η αντιρωσική προβοκάτσια, όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Σκριπάλ, « αντικατοπτρίζει, πριν από όλα, την απελπισία της τωρινής κυβέρνησης του Λονδίνου που δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί στον πληθυσμό μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διαφήμιση

Στη Μόσχα δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική τελεσιγράφων που επιχειρεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενάντια στη Ρωσία με σαθρές και αστήρικτες κατηγορίες δεν πρόκειται να βρει απήχηση .

Η Ρωσία δια του εκπροσώπου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζα πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας του συμβάντος στο πλαίσιο της Συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων , κάτι που απέρριψε όμως ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανίας .

Ο Σεργκέι Σκριπάλ δικάστηκε στη Ρωσία το 2006 και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 χρόνων για εσχάτη προδοσία. Το 2011 περιλήφθηκε σε πρόγραμμα ανταλλαγής κατασκόπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ανάμεσα τους και η γνωστή νεαρή Ρωσίδα Άννα Τσάπμαν. Έκτοτε ζει στην Αγγλία.

Πριν από μια εβδομάδα βρέθηκε σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπερι , μαζί με την 34χρονη κόρη του , Ρωσίδα πολίτη , αμφότεροι με χαμένες τις αισθήσεις τους. Αμέσως οι υπηρεσίες ασφαλείας μετέφεραν το ζευγάρι στο νοσοκομείο θέτοντας τους σε πλήρη απομόνωση . Η ρωσική πλευρά επισημαίνει πως πριν καν βγει κάποιο αποτέλεσμα για το τι είχε συμβεί , η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκίνησε μέσα στο κοινοβούλιο μια πρωτοφανή αντιρωσικη επίθεση υποστηρίζοντας πως πρόκειται για χημική επίθεση κατά της Βρετανίας στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ενέχεται η Ρωσία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι εξετάζεται η δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ , που κάνει λόγο για κοινή αντιμετώπιση της επιθεσης που δέχτηκε η Βρετανία πιθανότατα από τη Ρωσία.