Η Κύπρος επαναφέρει την ENI στην ΑΟΖ, αφού ποτέ δεν έφυγε

Η Κύπρος επαναφέρει την ENI στην ΑΟΖ, αφού ποτέ δεν έφυγε

Προσπάθεια να δώσει νέα δυναμική στις σχέσεις με την ENI καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία, επιχειρώντας να επαναφέρει το θέμα σε διμερές-διακρατικό επίπεδο με επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ιταλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, μετά αό συνάντηση που είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ENI, Λάπο Πιστέλι, διαπιστώθηκε αποφασιστικότητα της εταιρίας να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συμμετοχής του κ. Χριστοδουλίδη στην υπουργική συνάντηση για στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, καθώς και στην έκτακτη υπουργική διάσκεψη για την υπηρεσία UNRWA για παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, στη Ρώμη.

Διαφήμιση

Προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο της ΕΝΙ έγινε αξιολόγηση των σχέσεων της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το φως και των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα της Κύπρου και των γενικότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, υπήρξε συναντίληψη ως προς τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως ζωτικής πηγής εφοδιασμού υδρογονανθράκων της περιοχής και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό «συζητήθηκε η δυνητική κεντρικότητα του ρόλου της Κύπρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών συνεργειών στον τομέα των υδρογονανθράκων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαφήμιση