Αντίποινα στη Βρετανία με απελάσεις διπλωματών ετοιμάζει η Ρωσία

Αντίποινα στη Βρετανία με απελάσεις διπλωματών ετοιμάζει η Ρωσία

Σχέδιο αντιποίνων στη Βρετανία και οδικό χάρτη κλιμάκωσης μελετά η Ρωσία μετά τα σκληρά μέτρα που έλαβε η Τερέζα Μέι ως απάντηση στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην συνταγματάρχη της KGB και διπλού πράκτορα Σκρίπαλ, με νευροχημικό παράγοντα.

Η Ρωσία θα απελάσει διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου από το έδαφός της «σύντομα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, σε απάντηση για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από τη Μεγάλη Βρετανία, για την υπόθεση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκρίπαλ.

Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι οι απελάσεις βρετανικού διπλωματικού προσωπικού θα γίνουν «οπωσδήποτε».

Διαφήμιση

Η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη, με το υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι «παραφροσύνη».

Σε ερώτηση που του έγινε για ενδεχόμενες απελάσεις Βρετανών διπλωματών, ο Σ. Λαβρόφ απάντησε: «Οπωσδήποτε. Σύντομα, Σας το υπόσχομαι». Χαρακτήρισε δε τους ισχυρισμούς της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης για το ζήτημα Σκρίπαλ ως «απολύτως άξεστους».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απέδωσε δε μέρος της σφοδρότητας της αντίδρασης του Ηνωμένου Βασιλείου στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μέι στο ζήτημα του Brexit.

Στήριξη στην Τερέζα Μέι και τη Μεγάλη Βρετανία παρείχαν οι ΗΠΑ, δια στόματος του καρατομηθέντος, στο εν τω μεταξύ, Ρεξ Τίλερσον, ενώ η Ευρώπη εκφράστηκε μέσω της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άκγλεα Μέρκελ. η οποία δεν απέρριψε τους ισχυρισμούς της Βρετανίας, ωστόσο ήταν πιο επιφυλακτική ως προς τα μέτρα απέναντι στη Ρωσία.