Η πολύκροτη υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου πρώην συνταγματάρχη της KGB, Σεργκέι Σκίπαλ στη Βρετανία με χημικό όπλο, το οποίο διαθέτει αποκλειστικά η Ρωσία, έχει προκαλέσει νέα διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι έδειξε τη Ρωσία ως υπαίτια της επίθεσης.
Η έρευνα για το περιστατικό έχει επιταχυνθεί με τη Σκότλλαντ Γιάρντ να ανακοινώνει την Τρίτη ότι η αντιτρομοκρατική αναλαμβάνει την υπόθεση. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε μια «ισχυρή» απάντηση αν αποδειχθεί ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε συμμετοχή σε αυτό.
Τα γεγονότα στο Salisbury οδήγησαν γρήγορα σε συγκρίσεις με την υπόθεση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πρώην αξιωματούχου της FSB, ο οποίος πέθανε μετά από δηλητηρίαση με το πόλωνον στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2006. Σύμφωνα με μια σημαντική έρευνα Buzzfeed, η ρωσική διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ευάλωτη με το Κρεμλίνο ύποπτα για τη διοργάνωση πολλών δολοφονιών στο βρετανικό έδαφος τα τελευταία 15 χρόνια.
Μέχρι στιγμής, όλες οι υποθέσεις έχουν κλείσει από την αστυνομία, πιθανώς λόγω φόβου για αντίποινα ή επιθυμίας να κρατηθούν δισεκατομμύρια λίρες ρωσικού χρήματος που επενδύονται σε τράπεζες και αγορά περιουσιακών στοιχείων κάθε χρόνο.
Η Ρωσία έχει κατ επανάληψη κατηγορηθεί για δολοφονίες και επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών σε έδαφος άλλων χωρών.
Η Μόσχα δεν απάντησε, αψηφώντας τη διορία που της έδωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας να δώσει εξηγήσεις ως τα μεσάνυχτα, για το πώς μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί ένας νευροτοξικός παράγοντας στρατιωτικού τύπου της σοβιετικής εποχής στην επίθεση εναντίον ενός ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου στη βρετανική επικράτεια, γνωστοποίησε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε δώσει διορία στην κυβέρνηση της Ρωσίας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης απαιτώντας να δοθούν εξηγήσεις στο Λονδίνο για το πώς μπόρεσε ο παράγοντας «Ναβιτσόκ», τον οποίο είχε αναπτύξει ο σοβιετικός στρατός, να χρησιμοποιηθεί στην επίθεση στη βρετανική επικράτεια.
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να απαντήσει στο τελεσίγραφο του Λονδίνου πριν να λάβει δείγματα της χημικής ουσίας» που οι βρετανικές αρχές έχουν συμπεράνει ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκρίπαλ, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η Ρωσία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, δεν είχε καμιά ανάμιξη στην επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα.
Εάν το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, η Ρωσία θα ανταποδώσει, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.