Κινήσεις που συνιστούν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και κινούνται στα όρια της κήρυξης εμπορικού πολέμου με την Κίνα συζητώνται ήδη σε επίπεδο τεχνοκρατών στον Λευκό Οίκο, ενώ ακόμα η Ουάσιγκτον δεν έχει εξαιρέσει από τους δασμούς τον κινεζικό χάλυβα.
Παρά το γεγονός ότι ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ έστειλε στις ΗΠΑ προσωπικό απεσταλμένο με εξουσιοδότηση να προβεί σε συμφωνίες για την αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC το Γραφείο του Αμερικανικού Εμπορικού Αντιπροσώπου υπέβαλε πρόταση στον Λευκό Οίκο για την επιβολή δασμών σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων, περιορισμούς στις επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και όρια για τις θεωρήσεις ορισμένων κινέζων υπηκόων.
Οι δασμοί δεν θα αφορούν μόνο προϊόντα τεχνολογίας που συχνά υποβάλλονται σε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και προϊόντα όπως ρούχα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η εικαζόμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα αποτελεί εδώ και καιρό πηγή έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται επίσης σε κινεζικούς επενδυτικούς κανόνες που απαιτούν από τις αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν τεχνολογία προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ εναντιώνεται συχνά στην Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Τον Αύγουστο, ο Αντιπρόσωπος Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Ρόμπερτ Λάιτιζερ κίνησε έρευνα βάσει του άρθρου 301 του αμερικανικού εμπορικού δικαίου για να καθορίσει εάν οι κινεζικές πρακτικές που σχετίζονται με μεταφορές τεχνολογίας και πνευματική ιδιοκτησία δημιουργούν διακρίσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ή περιορίζουν τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλλει δασμούς συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα με στόχο τους τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που, πριν από λίγες ημέρες, ο Τραμπ εξήγγειλε δασμούς για τις εισαγωγές αλόυμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ.