Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανία αποκτά κυβέρνηση μετά 171 μέρες

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανία αποκτά κυβέρνηση μετά 171 μέρες

Επανεξελέγη καγκελάριος της Γερμανίας, για τέταρτη θητεία η Αγκελα Μέρκελ, λαμβάνοντας 364 ψήφους υπέρ και 315, ενώ ακολουθεί η αναγόρευσή της από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Άγκελα Μέρκελ στηρίχθηκε από τα δυο χριστιανικά κόμματα, CDU και CSU και από τους Σοσιαλδημοκράτες SDU, καθώς συγκρότησε έναν ακόμα “μεγάλο συνασπισμό”, μετά την αποτυχία δημιουργίας κυβέρνησης “Τζαμάικα”.

«Ξεκάθαρη εκλογή, άψογο ξεκίνημα. Τώρα με όλες μας τις δυνάμεις για τη Γερμανία», έγραψε στο twitter η νέα γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία δεν αποκλείεται να διαδεχθεί τα επόμενα χρόνια την Α. Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος και -ψηφοφόρων θέλοντος- και στην καγκελαρία.

Διαφήμιση

Έξι μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου η Άγκελα Μέρκελ επανεξελέγη σήμερα Τετάρτη στην καγκελαρία για τέταρτη συνεχή φορά. Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Bundestag η πρόεδρος της CDU έλαβε 364 επί συνόλου 688 έγκυρων ψήφων και συνεπώς μόλις εννέα ψήφους περισσότερες από την αναγκαία απόλυτη πλειοψηφία των 355 ψήφων. Προφανώς αρκετοί βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων δεν ψήφισαν υπέρ της Μέρκελ. Η κυβερνητική πλειοψηφία ανέρχεται σε 399 βουλευτές.

Οι διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης διήρκεσαν συνολικά 171 ημέρες, μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου του 2017. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι συνολικά 4.495 ημέρες καγκελάριος της Γερμανίας. Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά καγκελάριος ήταν 51 ετών, σήμερα είναι 63 και μαζί με τον Χόρστ Ζεεχόφερ, ο οποίος αναλαμβάνει το υπερυπουργείο των Εσωτερικών, ανήκει στους πιο ηλικιωμένους της νέας κυβέρνησης.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας με μυστική ψηφοφορία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η Άγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ανακηρύσσεται επίσημα καγκελάριος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ. Στη συνέχεια επιστρέφει στη Βουλή όπου ορκίζεται ενώπιον του σώματος. Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης. Αργά το απόγευμα θα συνέλθει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.