Ναι Ρέγκλινγκ σε αναδιάρθρωση χρέους, όχι σε κούρεμα και η… παγίδα

Ναι Ρέγκλινγκ σε αναδιάρθρωση χρέους, όχι σε κούρεμα και η… παγίδα

Ως προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος για το νέο ρόλο που επιφυλάσσεται για τον ESM, ερμηνεύεται η ομιλία του Κλάδους Ρέγκλινγκ στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία, όπου έκανε λόγο τη νέα λειτουργία του ESM ως «ουδέτερου συντονιστή των διαπραγματεύσεων» μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών και των χωρών, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το τεχνικό σκέλος δυνατότητα αυτόματης επιμήκυνσης των ομολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει προσκληθεί από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να μιλήσει στο Οικονομικό Συμβούλιο των Χριστιανοδημοκρατών, ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο σε ενδεχόμενα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης, όπως και σε πιθανή αναδιάρθρωση χρέους χωρών, περιγράφοντας κατ αυτό τον τρόπο το νέο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Με τη διατύπωση αυτή σε συνδυασμό με την άρνηση του κουρέματος, ο επικεφαλής του ESM δίνει τη διέξοδο της αναδιάρθρωσης χρέους, υπό όρους αλλά με πιο “light” προγράμματα, κίνηση που φαίνεται να προσπαθεί να καταστήσει ελκυστικότερη την προληπτική γραμμή, την οποία θέλει να “παντρέψει” με την προαποφασισθείσα μείωση του χρέους, τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα.

Διαβάστε  Παρέμβαση Βερολίνου για το χρέος: Έγκαιρα η λύση, αλλά αφήνει θολό το τοπίο

Παράλληλα, εκφράζει επιφυλάξεις για το τεχνικό σκέλος δυνατότητα αυτόματης επιμήκυνσης των ομολόγων. Αναφέρει επίσης ότι ο μηχανισμός θα μπορούσε στο μέλλον να παράσχει δάνεια μικρότερης διάρκειας και με χαλαρότερους όρους, με στόχο τη σταθεροποίηση μίας οικονομίας και τονίζει πως η λειτουργία του θα πρέπει να ενσωματωθεί στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε  Ξεκίνησε η fast track διαδικασία ψήφισης των προαπαιτούμενων στη Βουλή

Τέλος, διατύπωσε τις πάγιες θέσεις του, για τη μη-αναγκαιότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους, μέσω της ονομαστικής αξίας.

Ωστόσο, διαφοροποιείται, αυτή τη φορά, αναφερόμενος σε νέο ρόλο του ESM ως «ουδέτερου συντονιστή των διαπραγματεύσεων» μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών και των χωρών,

Παράλληλα, επανερχόμενος στις πάγιες θέσεις του εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις, υπονοώντας τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει τακτική χρηματοδότηση από τις αγορές.

Διαβάστε  Η Γερμανία ζητά υπομονή για το χρέος και ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό

Διαφήμιση