Ραγδαία και χωρίς προηγούμενο είναι η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Μεγάλης Βρετανίας με τη Ρωσία, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκρίπαλ με “νευροτοξικό παράγοντα”, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί χωρίς περιστροφές τη Μόσχα, ενώ το Κρεμλίνο αρνείται κάθε σχέση. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η δυναμική ρήξης που διαμορφώνεται τη στιγμή μάλιστα που ΗΠΑ και Γερμανία βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο.
Το Λονδίνο, μετά από απόφαση της κυβέρνησης και με τη στήριξη του Κοινοβουλίου, διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα και υποβαθμίζει την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.
Αβέβαιη παραμένει η στάση της Ουάσιγκτον καθώς αρχικά ο Ρεξ Τίλερσον είχε εκφράσει πλήρη στήριξη στην Τερέζα Μέι, με δημόσια δήλωσή του, ενώ στη συνέχεια καρατομήθηκε και είναι άγνωστο αν ο διάδοχός τους, Μάικ Πομπέο θα κρατήσει την ίδια στάση, υπό την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ.
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έλαβε αμέριστη διακομματική υποστήριξη για τις αποφάσεις μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου, ενώ αρκετοί ήταν οι βουλευτές που ζήτησαν περισσότερα και πιο εξειδικευμένα μέτρα, εκτός από την απέλασ 23 Ρώσων διπλωματών.
Η υπόθεση που προσομοιάζει με σενάριο κατασκοπευτικού θρίλερ έρχεται να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης NATO-Ρωσίας και τις πολύπλευρες επιπτώσεις που έχει η ένταση για την Ευρώπη, προϊδεάζοντας παράλληλα για πολύ σκληρότερη αντιπαράθεση στα Βαλκάνια όπου οι αντιλήψεις συγκρούονται και η μάχη για τον καθορισμό σφαιρών επιρροής εντείνεται, καθώς πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν διακηρύξει την επιθυμία τους να επιδιώξουν ευρωατλαντική τροχιά, ενώ η Σερβία θέλει μόνο ένταξη στην ΕΕ.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία και το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία απάντησε προειδοποιώντας για αντίποινα και χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις ενέργειες, οι οποίες -όσον αφορά την Τερέζα Μέι- πυροδοτήθηκαν από την άρνηση της Μόσχας να αποστείλει σχετικά με την υπόθεση και τη χρήση του εν λόγω χημικού στοιχεία.
Το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε προειδοποίηση στους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο “εχθρικών αντιδράσεων” απέναντί τους.
Η Μέι στήνει αντι-ρωσικό μέτωπο
Η Τερέζα Μέι ενημέρωσε μέσα στις τελευταίες 24 ώρες τους Ντόναλντ Τραμπ, Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά της χρήσης χημικών όπλων – προφανώς με στοιχεία που στηρίζουν τους ισχυρισμούς του Λονδίνου εναντίον της Μόσχας.
“Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιένης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Εχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν”,
είπε η Μέι ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο, που συνεπάγεται ότι η απέλαση θα μειώσει τη δύναμή της στο ήμισυ.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.
«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου»
συνέχισε, ενώ βουλευτές ζήτησαν πιο αποτελεσματικό έλεγχο εισαγωγών προϊόντων και μεταφορών κεφαλαίων από και προς τη Ρωσία.
Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.
«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, είπε.
Αφού ζήτησε χθες εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok και συγκεκριμένα αφού ζήτησε μία απάντηση από τη Ρωσία για το αν είναι υπεύθυνη για την επίθεση ή άν έχασε τον έλεγχο των αποθεμάτων της επικίνδυνης αυτής ουσίας, η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση.
“Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα, πέρα από το γεγονός ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνση για την απόπειρα δολοφονίας του κυρίου Σκριπάλ και της κόρης του, καθώς και για το γεγονός ότι απειλήθηκαν άλλοι Βρετανοί πολίτες στο Σαλίσμπερι”,
δήλωσε η κυρία Μέι.
Εν τω μεταξύ, προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξεδόθη προς στους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο “εχθρικών αντιδράσεων” απέναντί τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την υπόθεση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.
Το Φόρεϊν Όφις αναθεώρησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για τη χώρα, καλώντας όσους ταξιδεύουν στη Ρωσία να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια. “Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα (έκφρασης) αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο” αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
“Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις”
συνεχίζει το κείμενο αυτό.
Παρέμβαση στις εξελίξεις άσκησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στη Μεγάλη Βρετανία, από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται, συντασσόμενος στη γραμμή πως η Ρωσία βρίσκεται «πολύ πιθανόν» πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.
«Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα»,
έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης στη φινλανδική πρωτεύουσα.
Ο Τουσκ δήλωσε πως είναι «έτοιμος» να θέσει την ανοικτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Μόσχα για την υπόθεση αυτή στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.