Κρίση Βρετανίας -Ρωσίας: Η Μέι θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες

Κρίση Βρετανίας -Ρωσίας: Η Μέι θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες

Ραγδαία είναι η επιδείνωση των σχέσεων της Μεγάλης Βρετανίας με τη Ρωσία μετά την επίθεση με νευρο-χημικό παράγοντα στον Ρώσο πρώην συνταγματάρχη της KGP επί βρετανικού εδάφους και την άρνηση της Μόσχας να συμμορφωθεί με το τελεσίγραφο του Λονδίνου για την παροχή στοιχείων.

Τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης είχε αρχικά υποστηρίξει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, λίγες ώρες μετά τη δήλωσή του όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον απέπεμψε, δημιουργώντας αμφιβολίες για την στάση που τελικά θα υιοθετήσουν οι ΗΠΑ.

Μιλώντας ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι θα απαντήσει απελαύνοντας 23 Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας ευθέως τη Μόσχα για ως υπαίτιο και ηθικό αυτουργό της επίθεσης.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου»,

είπε η Τερέζα Μέι.

Διαβάστε  ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία βομβάρδισαν τη Συρία

Η Βρετανική κυβέρνηση νωρίτερα ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 19.00 GMT (21.00 ώρα Ελλάδος) κατόπιν αιτήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την ενημέρωση των μελών του σχετικά με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την επίθεση κατά του Σκριπάλ. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την εμπλοκή της.

Διαβάστε  Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών ανά χώρα

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποβάλλει στοιχεία στις βρετανικές αρχές πριν αποσταλεί στις ρωσικές δείγμα του νευρο-χημικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση και ο οποίος, σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιάρντ και την MI5, αποτελεί σαφή ένδειξη για την ανάμειξη της Ρωσίας.

Επισήμως η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη στην επίθεση κατά του συνταγματάρχη Σκρίπαλ που οδήγησε τον ίδιο, την κόρη του καθώς και έναν υπαξιωματικό της Σκότλαντ Γιάρντ.στην εντατική μονάδα, σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Διαβάστε  Η DW πιέζει τη Μέι μέσω... Βορείου Ιρλανδίας

Διαφήμιση