Κόσοβο: Έτοιμη για συμβιβασμό, χωρίς ταπείνωση η Σερβία

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ

Κόσοβο: Έτοιμη για συμβιβασμό, χωρίς ταπείνωση η Σερβία

Το πρώτο θετικό μήνυμα στην κατεύθυνση ενός συμβιβασμού με το Κόσοβο έστειλε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά από συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

Η Σερβία θέλοντας να εκπληρώσει την Ευρωατλαντική της προοπτική καλείται πλέον να κλείσει ανοιχτά μέτωπα από τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την ανάδειξη αυτόνομων κρατών στην περιοχή, όπως ήταν το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και η πΓΔΜ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κόσοβο και η οριοθέτηση εδαφικών διαφορών με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι τα τελευταία ανοιχτά θέματα σε επίπεδο διμερών σχέσεων που θα επιχειρήσει να επιλύσει η κυβέρνηση Βούτσιτς, επιχειρώντας ωστόσο να θέσει όρους τόσο ως προς το Κόσοβο αλλά κυρίως στο διεθνή παράγοντα, επιδιώκοντας και ανταλλάγματα όπου αυτό είναι εφικτό.

Αν και οι προθέσεις είναι θετικές η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ από την πλευρά του Κοσόβου και της Ρωσίας, προς υποστήριξη της Σερβίας, περιπλέκουν την κατάσταση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για λύσεις και ετοιμάζεται να θέσει προθεσμίες.

«Η Σερβία μπορεί να αποδεχθεί μία συμβιβαστική λύση για το Κόσοβο ωστόσο, αν και είναι μικρή και ίσως ασήμαντη χώρα, δεν πρόκειται να ανεχθεί την ταπείνωση του λαού της»

επισήμανε, στην κοινή συνέντευξη με τον κ. Μίτσελ, ο επικεφαλής του σερβικού κράτους.

Διαβάστε  Κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο λόγω... Ερντογάν

Επανέλαβε δε ότι στον συμβιβασμό θα πρέπει κάτι να χάσουν και οι δύο πλευρές και όχι μόνο η σερβική. Επίσης κατηγόρησε την ηγεσία του Κοσόβου ότι υπονομεύει τον διάλογο, αρνούμενη να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

«Οι Αλβανοί, από την συνθήκη των Βρυξελλών, είχαν μόνο την υποχρέωση να επιτρέψουν την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και δεν το έπραξαν. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα το πράξουν, διότι έχουν την σιωπηλή ανοχή σημαντικού μέρους της διεθνούς κοινότητας»

εκτίμησε ο κ. Βούτσιτς.

Διαβάστε  Status υπό ένταξη χώρας και πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων σε πΓΔΜ-Αλβανία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι είχε ανοιχτή και ειλικρινή συνομιλία με τον πρόεδρο της Σερβίας και τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών στα επίπεδα που είχαν στο παρελθόν. Αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Σερβίας και ΗΠΑ σε ιστορικά δύσκολες στιγμές όπως κατά την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων και συμπλήρωσε:

«Θα θέλαμε να επιστρέψουμε στο παλιό μονοπάτι της εγγύτητας και της συνεργασίας. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το όραμα μιας ελεύθερης και ευημερούσας Σερβίας, σε ειρήνη με τους γείτονες και ενσωματωμένη στη Δύση, είναι ο στόχος όλων μας».

Ο Αμερικανός υφυπουργός υπενθύμισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι ΗΠΑ παρείχαν στην Σερβία, υπό την μορφή βοήθειας, ένα δισεκατομμύριο δολάρια, έγιναν σημαντικές επενδύσεις ενώ προωθείται και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Διαβάστε  Λύση σε 15 μέρες στο Σκοπιανό προβλέπει ο Χαν

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και συμφώνησε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι η Πρίστινα οφείλει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε από την πλευρά του ότι η Σερβία αντιτίθεται στην σύσταση στρατού από το Κόσοβο, διότι κάτι τέτοιο δεν θα συνεισφέρει στην δημιουργία κλίματος σταθερότητας στην περιοχή.

Διαφήμιση