Στρατηγική ουδετερότητας, όπως είθισται άλλωστε, επιμένει να τηρεί το NATO στην υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο έως τώρα.
Στα διεθνή φόρα η επικρατούσα πεποίθηση είναι ότι, στην ουσία, με την κίνηση αυτή η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει ευρύτερο ζήτημα της αντιμετώπισής της από τη Συμμαχία και τις ΗΠΑ.
Χωρίς καμία διάθεση ανάμειξης στο θέμα των δύο συλληφθέντων στρατιωτικών εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolou.
«Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία»
δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ που αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι συνεχίζει να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ,
«Η Τουρκία συνεισφέρει στη συλλογική μας ασφάλεια, στις αποστολές και επιχειρήσεις μας με πάρα πολλούς τρόπους. Ευχαριστώ γι’ αυτό την Τουρκία… Οι ανησυχίες της χώρας για την ασφάλειά της είναι θεμιτές»
πρόσθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Σκάι.
Αντίστοιχη στάση με διαφορετική ρητορική και διπλωματική προσέγγιση έλαβε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία παρείχε και πολιτική κάλυψη στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για τις πρωτοβουλίες προσέγγισης που έχει αναλάβει, παρά τις δυσκολίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στάση αυτή υιοθέτησε το NATO τόσο για την κράτηση του Γερμανού δημοσιογράφου, όσο και για την απαγόρευση επίσκεψης γερμανικής αντιπροσωπείας βουλευτών στη βάση του Ιντσιρλίκ που οδήγησε, εν τέλει, στη μετεγκατάσταση μιας γερμανικής μοίρας στην Ιορδανία.