Που κρύβεται το κλειδί για τη νέα κυβερνητική συμμαχία

Που κρύβεται το κλειδί για τη νέα κυβερνητική συμμαχία

Αναγκασμένη να κινηθεί στο δρόμο της πολιτικής συνεννόησης βραχυπρόθεσμα, αναζητώντας παράλληλα νέες, βιώσιμες, συμμαχίες ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει την πολιτική συνοχή και να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς, είναι η κυβερνητική πλειοψηφία.

Με τα εθνικά θέματα και την οικονομία να βρίσκονται σε διαδικασία παράλληλης επώασης και την επικαιρότητα να δημιουργεί συνθήκες απεξάρτησης του πολιτικού σκηνικού από τον επιχειρηματικό παράγοντα, ενώ παράλληλα εταίροι και σύμμαχοι έχουν εκφράσει διάθεση να στηρίξουν παντιοτρόπως την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, οι συνθήκες φαίνονται κατάλληλες όσο ποτέ για ζυμώσεις.

Τα εθνικά θέματα μπορούν σε αυτή τη φάση να αποτελέσουν το ιδανικό πεδίο πολιτικής σύνθεσης, η οποία εν συνεχεία μπορεί να επεκταθεί σε άλλα ζητήματα, όπως της ασφάλειας κα της εξειδίκευσης του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δημιουργώντας δυναμική ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και προσφέροντας νέες εγγυήσεις για διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας ακόμα και μετά τις εκλογές.

Διαφήμιση

Το εγχείρημα αυτό όμως είναι πάντα ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο, καθώς όσες φορές έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν έχει γίνει υπό την πίεση της κυβερνησιμότητας και έχει αποτύχει, λόγω εγγενών διαφορών οι οποίες αγνοήθηκαν. Επίσης, η επιδίωξη των συνεργασιών σε επίπεδο πολιτικών ηγετών δεν συνετέλεσε στην ωρίμανση των κομματικών μηχανισμών και της κοινωνίας.

Συνεπώς, το σενάριο της πολιτικής συνεννόησης, των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας που δείχνει να δοκιμάζει τώρα το Μαξίμου, για να έχει προοπτική μετεξέλιξης μια νέα εν δυνάμει πολιτική-κυβερνητική συμμαχία, θα πρέπει να έχει ισχυρές βάσεις και στους κομματικούς μηχανισμούς και να αντικατοπτρίζεται στην κοινωνία.

Όπερ σημαίνει ότι απαιτείται η πρωτοβουλία να περάσει από την κεντρική ηγεσία στα όργανα των κομμάτων, τα οποία με τη σειρά τους θα ενεργοποιήσουν το μηχανισμό ο οποίος θα θέσει σε επαγρύπνηση την κοινωνία, καθιστώντας ένα διευρυμένο δίκτυο θεσμών και ανθρώπων κοινωνούς της ανατροπής του πολιτικού status quo.

Η δυνατότητα διάχυσης της πρωτοβουλίας στη βάση των κομμάτων και η ανάδειξη των οργάνων σε φορείς της διαδικασίας θα αποτελέσει εν πολλοίς το μέτρο επιτυχίας της στρατηγικής διεύρυνσης του Αλέξη Τσίπρα, προς το κέντρο, καθώς και της βιωσιμότητας της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Με τις πολιτικές ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές να ακολουθούν σε διάστημα έξι μηνών, η περίοδος προσφέρεται για την ουσιαστική αποσαφήνιση της πρωτοβουλίας που φαίνεται να ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας συναντώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την επίτευξη συναινέσεων που θα έχουν και κοινωνικό αντίκρυσμα.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.