Η κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη – ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της τουρκικής προκλητικότητας – θέτει προς των ευθυνών τόσο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση για το πως θα πρέπει να χειρίζονται κρίσιμα εθνικά θέματα. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη επικρίνει κυβέρνηση και αντιπολίτευση και τηρεί στάση αναμονής. Παράλληλα δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Γράφουν οι Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Το query «Σύλληψη στρατιωτών – Κόμματα» κατέγραψε σύμφωνα με το εργαλείο PaloPro 2.383 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 5 – 12 Μαρτίου 2018. Τα ποσοτικά δεδομένα δείχνουν ότι οι περισσότερες αναφορές προέρχονται από τα news και τα blogs. Τα συναισθήματα των αναφορών είναι στην πλειοψηφία τους ουδέτερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναλύσεις μας («Αιχμάλωτοι ενός αθέατου πολέμου» και «Θεατές στον «ακήρυχτο πόλεμο» του Αιγαίου») όπου και κυριαρχούν τα αρνητικά. Ταυτόχρονα παρατηρείται για πρώτη φορά και μια αύξηση του ποσοστού των θετικών συναισθημάτων που είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη πάντα σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναλύσεις μας.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο 5 – 12 Μαρτίου 2018 επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:
- Την περιπολία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή στη μεθόριο Έβρου – Τουρκία.
- Την απόφαση για υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων των περιπόλων των ελλήνων στρατιωτών στη μεθόριο.
- Τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν «ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα».
- Το συλλαλητήριο συμπαράστασης στην Ορεστιάδα για τους δυο έλληνες στρατιωτικούς.
- Τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής Το Ποτάμι Σταύρου Θεοδωράκη με θέμα τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.
- Τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου «περιμένω το συντομότερο δυνατό να τελειώσει η ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών».
- Το ελληνικό μποϋκοτάζ στην Ανδριανούπολη με αφορμή την κράτηση των δυο στρατιωτικών μας.
- Την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να επικοινωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των δυο στρατιωτών.
- Τη κριτική της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην κυβέρνηση «αν έχουν γραμμή να συγκαλέσουν επιτέλους Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ειδάλλως να κλείσουν το στόμα τους…».
- Την αναβολή της δίκης των δυο στρατιωτικών μας στην Ανδριανούπολη
- Τη δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ότι «είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν είναι αυτό το μείζον θέμα σήμερα» αναφορικά με τη σύλληψη και κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.
- Τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».
Συμπεράσματα
Η μελέτη των ποσοτικών δεδομένων του εργαλείου PaloPro και η ανάλυση περιεχόμενου των αναφορών δείχνει ότι η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη επικεντρώνεται στα ακόλουθα συμπεράσματα:
- Το ελληνικό διαδίκτυο και τα social media στηρίζουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και τις θεωρούν εγγύηση της εθνική ασφάλειας. Η περιπολία του αρχηγού του ΓΕΣ αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή στη μεθόριο Έβρου – Τουρκία αντιμετωπίστηκε θετικά από το διαδίκτυο (θετικά συναισθήματα). Παράλληλα εκφράστηκε και μια δυσαρέσκεια για τη μετάθεση των διοικητών των δυνάμεων που ανήκαν οι δυο έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν.
- Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικρίνεται από τους χρήστες των social media για τους χειρισμούς της. Εκτιμούν ότι γίνονται άστοχες και χωρίς ουσία δηλώσεις που δεν βοηθούν την επίλυση του θέματος των δυο στρατιωτών μας.
- Την οργή και το θυμό της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης για την τουρκική προκλητικότητα φαίνεται να τον έχει διαδεχτεί η αποφασιστικότητα, κάτι το αυθόρμητο που δεν υποκινείται ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε από την αντιπολίτευση.
- Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα και από μια αναμονή, περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η τουρκική προκλητικότητα (ουδέτερα συναισθήματα). Δεν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο που ενδέχεται να οδηγήσει και σε μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας.
- Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρέθηκαν απροετοίμαστες απέναντι στο περιστατικό της σύλληψης των δυο στρατιωτών μας. Οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν ακόμη μάθει από τις κρίσεις των προηγούμενων ετών – Ίμια 1996- πως να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις.
- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι νέα στη διακυβέρνηση, δεν έχει εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων. Όμως από την άλλη πλευρά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με πολυετή εμπειρία στη διακυβέρνηση της χώρας θα έπρεπε να επιδείξουν περισσότερη ωριμότητα.
- Οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ σύμφωνα με την ελληνική διαδικτυακή γνώμη δείχνουν ότι δεν έχουν κοινή γραμμή για το θέμα των δυο στρατιωτών – ενδέχεται να οφείλεται σε μη επαρκή πληροφόρηση και μη σωστή αξιολόγηση της κατάστασης. Παράλληλα η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ερντογάν αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά.
- Εκτιμάται ότι δεν είναι ώρα για επικρίσεις της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση αλλά ότι είναι ώρα εθνικής ενότητας με ένα αρραγές μέτωπο προς τον Ταγίπ Ερντογάν.
- Το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων παραμένει έντονο και συνεχίζει να προβληματίζει την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη (αρνητικά συναισθήματα). Η σύσταση ενός συμβούλιου εθνικής ασφάλειας με σωστή λειτουργία αντιμετωπίζεται θετικά από το σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη περίμενε και μια ενναλακτική αντίδραση στο θέμα των δυο στρατιωτών μας, όπως τη σύσταση μια ειδικής ομάδας διαπραγμάτευσης εμπειρογνώμων και στρατιωτικών.
Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των αναφορών προήλθε από news και blogs δείχνει μια δημοσιογραφία πολιτών που προσπάθησε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Παράλληλα παρατηρήθηκε και αναπαραγωγή ειδήσεων και απόψεων από περιθωριακές και πολιτικά αταξινόμητες ιστοσελίδες και blogs με κύριο χαρακτηριστικό την πατριδοκαπηλία.
Αδιάφορο αφήνουν το σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης οι σχολιασμοί απόστρατων αξιωματικών καθώς παρατηρείται πολύ χαμηλό ποσοστό αναπαραγωγής των αναφορών τους.
__________
Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των social media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.