Χωρίς κατηγορητήριο οι δύο Έλληνες, αναμένουν πολιτική λύση

Χωρίς κατηγορητήριο οι δύο Έλληνες, αναμένουν πολιτική λύση

Κρατούμενοι αλλά χωρίς να έχει απαγγελθεί ακόμα επισήμως το κατηγορητήριο παραμένουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία, διαδικασία που μπορεί να πάρει αρκετό καιρό, στο πλαίσιο της οποίας όμως η υπόθεση είναι ευεπίφορη σε πολιτικές παρεμβάσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έχει κατ επανάληψη παραπέμψει στην τουρκική Δικαιοσύνη για την πρόοδο της υπόθεσης, αφήνοντας ωστόσο, ανοιχτά παράθυρα πολιτικής λύσης, σε διμερές επίπεδο με την Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς την υπόθεση χειρίζεται πλέον το υπουργείο Εξωτερικών και όχι το υπουργείο Άμυνας, γεγονός που επιτρέπει τη συνέχιση των διμερών επαφών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπρηστικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος δεν αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας.

Διαβάστε  Εμπορική τζιχάντ κήρυξε ο Τραμπ, πρώτα θύματα ΝΑΤΟ, G7, στόχος η Ευρώπη

Από τη στιγμή που η τουρκική Δικαιοσύνη, με το πρόσχημα της εξέτασης των κινητών κρατά την υπόθεση σε εκκρεμότητα, χωρίς κατηγορητήριο, τη Γερμανία να επικροτεί τη διμερή προσέγγιση και προάγει την αναζήτηση λύσεων σε αυτό το επίπεδο, φαίνεται πλέον να υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την επίτευξης μιας πολιτικής λύσης, την οποία μπορεί να εγγυηθεί και η Γερμανία.

Παράλληλα, η σιωπή του NATO είναι ενδεικτική της προσπάθειας της Συμμαχίας να αποφύγει τον απευθείας διάλογο με την Τουρκία τη στιγμή μάλιστα που ο Ταγίπ Ερντογάν την εγκαλεί για έλλειψη υποστήριξης στην Αφρίν.

Διαβάστε  Μαζί θα κλείσουν χρέος και Σκοπιανό

Χθες, οι γονείς των δύο στρατιωτικών τους επισκέφθηκαν στη φυλακή όπου κρατούνται, υπό συνθήκες υψηλής ασφαλείας, για δεύτερη φορά από την ημέρα της συλλήψεώς τους, πριν από 13 ημέρες.

Με τους γονείς των δύο στρατιωτικών αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος θα επισκεφθεί -κατά πληροφορίες- τον Έβρο και περιοχή ευθύνης της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Ρίμινι, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Διαβάστε  Τούρκοι hackers επιτέθηκαν στο ΑΠΕ

Οι αντιπαράθεσις σε πολιτικό επίπεδο στο εσωτερικό, με τη Νέα Δημοκρατία να ασκεί κριτική και τον Πάνο Καμμένο να “ψαρεύει” ακροατήριο σε θολά νερά με εθνικιστικούς τόνους συντηρεί σε ένα βαθμό την πίεση και περιορίζει τη δυνατότητα υπαναχώρησης της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση ή επιβάλλει το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί.