Συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη: Ανοίγουν πόρτες για συνεννόηση

Συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη: Ανοίγουν πόρτες για συνεννόηση

Κινήσεις στην κατεύθυνση της επίτευξης κλίματος συνεννόησης, ακόμα και συναίνεσης σε κορυφαία εθνικά ζητήματα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, όπως προκύπτει από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός και από τις “διαρροές” μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε διεξοδικά την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη συνάντησή τους, νωρίτερα.

Όπως αναφέρουν τα media επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτό το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Διαφήμιση

Το μήνυμα που στέλνει με τη συνάντηση και τις διαρροές το Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός και ακούει προτάσεις, ενώ κινείται στη βάση συναινέσεων, απορρίπτοντας την πολιτική πόλωσης. Παράλληλα, πολιτικά, η συνάντηση με τον πρόεδρο του Ποταμιού αποτελεί ένδειξη ανοίγματος στο χώρο του Κέντρου με αφορμή τα εθνικά θέματα, καθώς εκεί μπορούν να προκύψουν αβίαστα συμπτώσεις χωρίς να αμφισβητηθούν τα κίνητρα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αναμένεται να ζητηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας, με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει την πρόθεση του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο που προτείνει ο κ. Θεοδωράκης είναι διακομματικό όργανο, ενώ το Συμβούλιο του οποίου τη δημιουργία επεξεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών είναι κυβερνητικό – επιχειρησιακό.