Ο Κοτζιάς “απειλεί” να φράξει την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Ο Κοτζιάς “απειλεί” να φράξει την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Θέμα ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά ΄την τριμερή υπουργική συνάντηση Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας στο Βουκουρέστι.

Με δηλώσεις που συνιστούν ρητορική κλιμάκωση της πίεσης προς την Άγκυρα και αποτελούν την πρώτη, ουσιαστικά, δημόσια βολή μετά την ανάληψη της διαχείρισης της κρίσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς θέτει θέμα τουρκικής συμπεριφοράς που δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους διεθνείς κανόνες, προειδοποιώντας -συγκεκαλυμμένα, ότι με τον τρόπο αυτό υποσκάπτεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Τουρκία οφείλει να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική εξωτερική πολιτική και να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Διαφήμιση

Ενώ συμπλήρωσε ότι είναι ζήτημα της ίδιας της Τουρκίας αν θα σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες της φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι, επισημαίνoντας ότι κάθε υποψήφια χώρα, προς ένταξη στην Ε.Ε. πρέπει να τηρεί τα ανωτέρω κριτήρια.

Αναφορικά με τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι επιθυμεί «να γίνουν όλοι στην περιοχή κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να αναπτύξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις με τρόπο που να είναι ωφέλιμος και στην παρουσία όλων στην Ε.Ε.».