Η Μέι δείχνει Πούτιν για την επίθεση στον διπλό πράκτορα

Η Μέι δείχνει Πούτιν για την επίθεση στον διπλό πράκτορα

Τη Ρωσία δείχνει ως τον πιθανότερο υπαίτιο της επίθεσης στον πρώην συνταγματάρχη της KGB, Σέργκέι Σκρίπαλ και την κόρη του, με θανατηφόρο χημικό στο Σάλισμπουρι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενώ παράλληλα ανεβάζει τους τόνους απειλώντας τη Μόσχα να θεωρήσει το συμβάν ως παράνομη χρήση βίας απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του διπλού πράκτορα που αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερο στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων με τις ΗΠΑ το 2010.

Σε δηλώσεις της η Τερέζα Μέι κατέληξε ότι είναι “ιδιαίτερα πιθανό” ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μαρτίου.

Διαφήμιση

Η τοποθέτηση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο διπλωματικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ενώ οι σχέσεις των δυο χωρών είναι ήδη τεταμένες.

Όπως ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι ήδη έχει επιδοθεί διάγγελμα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει αν πρόκειται για άμεση ενέργεια της Ρωσίας ή αν έχουν κλαπεί επικίνδυνα χημικά από τις αποθήκες της.

Η Μέι ξεκαθάρισε ότι οι βρετανικές αρχές ταυτοποίησαν το χημικό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ως μέρος μιας ομάδας χημικών του νευρικού συστήματος που ονομάζονται “Novichok”.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε επίσης, ότι ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τον πρέσβη της Ρωσίας άμεσες εξηγήσεις και πλήρη ενημέρωση για πρόγραμμα “Novichok”, ξεκαθαρίζοντας εκ προοιμίου ότι “αν δεν λάβουμε αξιόπιστη απάντηση θα εκλάβουμε την ενέργεια ως παράνομη χρήση βίας της Ρωσίας έναντι της Μεγάλης Βρετανίας”.

Διαφήμιση