Προσπάθεια να συμπέσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα με το τεχνικό σκέλος του μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους και να συζητηθούν τα δύο θέματα στο ίδιο πλαίσιο καταβάλλει το “μπλοκ” του ΔΝΤ και της Κομισιόν, κίνηση στην οποία δεν αντιτίθεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η οποία αν τελικά περάσει θα αποτελεί την πρώτη ουσιαστική διαφοροποίηση στάση της Γερμανίας.
Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup στη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου στη Σόφια, η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει το νέο πολυετές αναπτυξιακό της σχέδιο για την εποχή μετά το πρόγραμμα, το οποίο στόχος είναι να λάβει τη μορφή ενός νέου MOU, made in Greece, όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor.
Το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων, αλλά και δέσμη προγραμματισμένων μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη την επικοινωνιακή προετοιμασία ενόψει της ψήφισης του αναπτυξιακού Μνημονίου , μέσα από τις συνεντεύξεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τις δηλώσεις του νέου επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται και η αντιπαράθεση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Το νέο πρόγραμμα πρέπει πρέπει να κριθεί επαρκές από τις αγορές, από τις οποίες η Ελλάδα αναζητεί νέα κεφάλαια και να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, πως τη διατήρηση της κεκτημένης δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αλλαγή πολιτικής κουλτούρας.
Κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια θα είναι η δυναμική μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, με την ιεράρχηση των κινήσεων να αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς. Παράλληλα, το τρέχον διάστημα προωθείται για να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι στα πρότυπα του «πορτογαλικού μοντέλου» και θα υλοποιηθεί σταδιακά.
“Κουμπώνει” το χρέος
Για το θέμα του χρέους, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ένα πλέγμα μέτρων, σύμφωνα με τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου 2017. Κεντρικός άξονας είναι οι επεκτάσεις του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων έως και κατά 15- 20 έτη, οι επεκτάσεις στον χρόνο αποπληρωμής των τόκων, καθώς και η καταβολή μέσα στα επόμενα χρόνια περίπου 10 δισ. ευρώ από ANFA και SMPs. Σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η αιρεσιμότητα (τα προαπαιτούμενα βάσει των οποίων θα υλοποιούνται σταδιακά τα μέτρα για το χρέος) και υπάρχουν σκέψεις αυτή να συνδέεται αποκλειστικά και μόνον με την τμηματική καταβολή των ANFA και των SMPs.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο γραμμής προληπτικής πιστωτικής γραμμής, δεδομένου ότι η προετοιμάζεται ήδη το ταμειακό απόθεμα της τάξης των 20 δισ.