Καθ’ οδόν για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το ερευνητικό της ExxonMobil

Καθ’ οδόν για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το ερευνητικό της ExxonMobil

Με την αντίδραση της Τουρκίας να παραμένει γρίφος και να προκαλεί ανησυχία, μία ακόμη κίνηση στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποιείται, αυτή τη φορά από την κοινοπραξία της ExxonMobil με την Qatar Petroleum.

Οι εταιρίες έδωσαν εντολή στο ένα από τα δυο ερευνητικά πλοία να προσεγγίσει το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή διεξάγονται ασκήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ με τη συμμετοχή αμερικανικής ναυτικής δύναμης.

Στις 10:45 σήμερα το πρωί ξεκίνησε το ταξίδι του το Ocean Investigator, ένα από τα δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, με προορισμό την Κύπρο και το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το πλοίο, που βρισκόταν το τελευταίο διάστημα στο Λαύριο Αττικής πραγματοποιώντας εργασίες στον εξοπλισμό του, αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ.

Διαφήμιση

Αν και το Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι η αμερικανική αρμάδα βρίσκεται στην περιοχή για ασκήσεις και όχι για υποστήριξη της ExxonMobil η κυπριακή κυβέρνηση δείχνει να βασίζεται στην παρουσία των δυνάμεων για τη χαλιναγώγηση της Τουρκίας.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, εξέδωσε δική της Navtex δεσμεύοντας μεγάλη περιοχή και τμήμα του τεμαχίου 10 της κυπριακής AOZ για ασκήσεις, στο άκουσμα των διευκρινήσεων του Πενταγώνου και ενώ είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις συμβούλων του Ερντογάν, οι οποίες, ωστόσο, στόχευαν το εσωτερικό ακροατήριο.

Το σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα ρευστό και εύφλεκτο, ενώ η εστίαση των media καθιστά ακόμη δυσκολότερους τους διπλωματικούς χειρισμούς από όλες τις πλευρές, καθώς κάθε κίνηση τίθεται ακαριαία στο μεγεθυντικό φακό και δημοσιοποιείται, σε κλίμα πόλωσης και αντιπαράθεσης, με το κοινό είναι πλέον προετοιμασμένο για “θερμό επεισόδιο”.

Σύμφωνα με κυπριακά media τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και η κοινοπραξία έχουν μελετήσει προσεκτικά τα σενάρια και έχουν σχεδιάσει τις κινήσεις των ερευνητικών πλοίων με γνώμονα την αποφυγή διενέξεων και εντάσεων. Πηγές,που επικαλούνται τα κυπριακά media, αναφέρουν ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση τόσο κατά την προετοιμασία των εργασιών εντός του τεμαχίου όσο και κατά την περίοδο που θα ξεκινήσουν οι έρευνες.

Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος, το Med Surveyor, που επίσης έχει ναυλωθεί από την κοινοπραξία του τεμαχίου 10 βρίσκεται ακόμα ανοικτά της Χάιφα. Τα δύο πλοία έχουν ναυλωθεί από την ExxonMobil και Qatar Petroleum για να εντοπίσουν με τον εξοπλισμό που φέρουν τους στόχους όπου το τρυπάνι θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο δύο ερευνητικές γεωτρήσεις.