Πιστωτική γραμμή και δανειακό swap ESM-ΔΝΤ θέλει ο Ρέγκλινγκ

Πιστωτική γραμμή και δανειακό swap ESM-ΔΝΤ θέλει ο Ρέγκλινγκ

Γύρω από την επιδίωξη της προληπτικής γραμμής συσπειρώνεται η ομάδα των σκληροπυρηνικών της Ευρωζώνης, καθώς ανοίγει η συζήτηση για την έξοδο από το Μνημόνιο, την ελάφρυνση του χρέους και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα.

Θέση στην αντιπαράθεση αυτή έχει λάβει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ με δηλώσεις του στην ίδια γραμμή τοποθετείται και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Οι δυο τίθενται υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θέση που αντίκειται στην κυβερνητική γραμμή, με την οποία φαίνεται ότι συμφωνεί και η Κομισιόν.

Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor η προληπτική γραμμή στήριξης διασφαλίζει κυρίως τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτηθούν, εφόσον υπάρξει ανάγκη, από τον ESM, έναντι του ελληνικού δημοσίου, διατηρώντας τη διοικητικούς δομής και την αυτονομίας τους, υπό τους όρους που έχουν ήδη τεθεί.

Διαφήμιση

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, σημειώνει ότι το να έχει μία χώρα στη διάθεσή της μία προληπτική γραμμή είναι καλό, γιατί προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στις αγορές, τους επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες.

Ταυτόσημη είναι και η θέση που έχει διατυπώσει και ο Γιάννης Στουρνάρας, οδηγούενος σε ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του ESM τονίζει, ωστόσο, ότι «αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από το εάν είναι αναγκαία». Όπως είπε

«αν όλα παραμείνουν ήσυχα, οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και η Ελλάδα συνεχίσει να αναπτύσσει την πρόσβασή της στις γαορές, τότε με βάση τα όσα γνωρίζουμε, πιθανότατα δεν είναι αναγκαία».

Όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα πριν από τον Αύγουστο και αυτά θα περιλαμβάνουν πιθανότατα την αγορά δανείων του ΔΝΤ (που είναι πιο ακριβά) από τον ESM. «Αν υπάρξει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, θα υπάρξει και πρόσθετη εποπτεία, κάποιου είδους πιο στενής παρακολούθησης» τόνισε.

Ερωτηθείς αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και θα συμφωνήσει σε μία κοινή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: «Το ελπίζω. Εργαζόμαστε σκληρά για αυτό».