Ο Καμένος βάζει φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Προειδοποιεί για θανάσιμο επεισόδιο

Ο Καμένος βάζει φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Προειδοποιεί για θανάσιμο επεισόδιο

Δηλώσεις που δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, πολώνουν και κλείνουν διαύλους επικοινωνίας, ανεβάζοντας την ένταση σε επίπεδα που ηξ διαχείρισή τους καθίσταται από δύσκολη έως και αδύνατη έκανε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ενώ την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ξεκαθαρίζει ότι το θέμα έχει περάσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πάνος Καμμένος προειδοποιεί ότι «Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία», αποκλίνοντας, αισθητά, από τις διακηρυγμένες κυβερνητικές θέσεις και από τη γραμμή της Ευρώπης, όσον αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο και κρατούνται ενόψει της δίκης τους σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας»

αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο η Ελλάδα είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό. Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, αναφέρει η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, και γι’ αυτό η Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή»,

επαναλαμβάνει ο υπουργός Άμυνας, δημιουργώντας πριμοδοτώντας τη δημιουργία εκρηκτικού κλίματος, οι επιπτώσεις του οποίου θα αποτυπωθούν και στην εξέλιξη της υπόθεση κράτησης των δυο Ελλήνων αλλά και στην κινητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακό.

Μπορεί, λοιπόν, οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου να είναι εμπρηστικές, ωστόσο το υπουργείο Άμυνας δεν έχει πλέον την ευθύνη του θέματος και ως εκ τούτου δεν είναι αυτός υπεύθυνος για τα μηνύματα που εκπέμπονται στην Τουρκία. Υπ’ αυτό το πρίσμα και με δεδομένη τη θέση της Ελλάδας, όπως αυτή εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ο υπουργός Άμυνας φαίνεται να κάνει μικροπολιτική στοχεύοντας στην ενίσχυση του κοινωνικού του ερείσματος και ενδεχομένως να αναζητά σύνδεση με τον αντι-τουρκικό άξονα στην Ευρώπη.