Κυπριακή ΑΟΖ: Οι ΗΠΑ αναδιπλώνονται, η Τουρκία προκαλεί ξανά

Κυπριακή ΑΟΖ: Οι ΗΠΑ αναδιπλώνονται, η Τουρκία προκαλεί ξανά

Κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία καθώς με νέα NAVTEX που εξέδωσε, μετά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του Πενταγώνου ότι ο 6ος Στόλος δεν είναι στην περιοχή για να προστατεύσει την ExxonMobil.

Η τουρκική NAVTEX δεσμεύει για ασκήσεις μέρος του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, για την περίοδο 1-18 Μαρτίου και 22-29 Μαρτίου. Στο τεμάχιο 10 αναμένεται να γίνουν έρευνες από την αμερικάνικη εταιρεία ExxonMobil, ώστε να προετοιμαστεί η γεώτρηση που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο 6μηνο του 2018.

Εν τω μεταξύ τα μεσάνυχτα τέθηκε σε ισχύ η Navtex που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 10. Τα πλοία Ocean Investigator και Med Surveyor που θα κάνουν τις έρευνες για λογαριασμό της ExxonMobil ακόμα δεν έφτασαν στη Κύπρο, καθώς το ένα παραμένει στο λιμάνι του Λαυρίου και το άλλο στα ανοιχτά της Χάιφα στο Ισραήλ.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως το τμήμα του τεμαχίου 10 που δεσμεύει η Τουρκία για έρευνες εφάπτεται με αυτό που έχει δεσμεύσει η Κύπρος και δεν είναι σαφές αν σε κάποιο σημείο συμπίπτουν.

Διαφήμιση

Απόψε τα μεσάνυχτα λήγει και η Navtex της Τουρκίας με την οποία είχε δεσμεύσει το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ από τις 22 Φεβρουαρίου παρεμποδίζοντας το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ να πραγματοποιήσει γεώτρηση στον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά».

Η κίνηση της Τουρκίας, έρχεται μετά τη ρητή διαβεβαίωση του Πενταγώνου ότι ο 6ος Στόλος βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο σε προγραμματισμένη άσκηση και όχι για να προστατεύσει το γεωτρύπανο της ExoonMobil, όπως έγραψαν ρωσικά media. Αν και στην Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα και την Κύπρο, αυτό ήταν ήδη γνωστό, το δημοσίευμα αποτέλεσε ένα ακόμη γεωπολιτικό τρικ του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος με αυτό τον τρόπο ανάγκασε τις ΗΠΑ να οριοθετήσουν τη θέση τους και να βγουν από τις σκιές.

Κατ αυτό τον τρόπο ενίσχυσε τη δυναμική της Τουρκίας στην περιοχή και ανέβασε την ένταση, επιφυλάσσοντας για τη Ρωσία ρόλο ρυθμιστή και καθιστώντας τις ΗΠΑ παράγοντα του προβλήματος.

Παρέμβαση στις εξελίξεις πραγματοποίησε χθες βράδυ και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, όπου διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αναμφισβήτητα οι γεωπολιτικές πραγματικότητες στην περιοχή μας εξελίσσονται ραγδαία και η Κύπρος διεκδικεί τη νόμιμη θέση της στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων.
Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι αναδύονται νέες πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες που συνδέονται επίσης με την ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή μας, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας και την οικονομία.

«Να είστε σίγουροι» είπε «ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τον γείτονά μας», προσθέτοντας ότι η ναυτιλία μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη σταθερότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.