ΗΠΑ: Η οικονομία δεν είναι προτεραιότητα για τον κόσμο

ΗΠΑ: Η οικονομία δεν είναι προτεραιότητα για τον κόσμο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον “κατοχύρωσε” τη φράση «Είναι η οικονομία, ηλίθιε!», κατά την εκλογική του εκστρατεία το 1992.

Ενώ το αμερικανικό κοινό πιστεύει ότι η οικονομία γενικά, οι θέσεις εργασίας και το έλλειμμα του προϋπολογισμού εξακολουθούν να είναι σημαντικά ζητήματα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι τα θέματα αυτά πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας του προέδρου και του Κογκρέσου φθίνει, σύμφωνα με κυλιόμενες έρευνες του Pew Center τον Ιανουάριο κάθε έτους.

Οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης της Pew υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στις «βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές του κοινού». Η γενική αίσθηση είναι ότι η οικονομία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, όντας -λίγο ως πολύ- στον αυτόματο πιλότο.

Διαφήμιση

Η τάση γενικής υποβάθμισης της σπουδαιότητας των οικονομικών θεμάτων άρχισε πολύ πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντα του, το 2017. Σύμφωνα με τις έρευνες του Pew από το 2013 και μετά, το ενδιαφέρον για τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής είναι σε φθίνουσα πορεία.