Έτοιμος να εξαιρέσει την Αυστραλία από τους δασμούς χάλυβα ο Τραμπ

Έτοιμος να εξαιρέσει την Αυστραλία από τους δασμούς χάλυβα ο Τραμπ

Απόλυτα αποτελεσματικές ή εντελώς κενές αποδεικνύονται οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο, καθώς μετά την εξαίρεση του Καναδά και του Μεξικό και η Αυστραλία βρίσκεται πολύ κοντά στον ίδιο στόχο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το twitter.

Η Ευρώπη έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία να εξαιρεθεί, ενώ έχει παράλληλα απειλήσει με αντίποινα σε περίπτωση που τελικά περιληφθεί, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε βιομηχανικά μέταλλα, μετά τον Καναδά. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, άφησε ανοιχτό παράθυρο εξαιρέσεων και διόρισε και ειδικό διαπραγματευτή για να διεκπεραιώσει συζητήσεις με τις χώρες που επιθυμούν την εξαίρεσή τους.

Όπως επισήμανε εξ αρχής του Crisis Monitor, η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα μπορεί να μοιάζει με την πρώτη πράξη ενός εμπορικού πολέμου, στην πραγματικότητα όμως επιτυγχάνει να σπάσει πολυμερείς, διεθνείς συμφωνίες και να τις αντικαταστήσει με νέες διμερείς, επιτυγχάνοντας συγκεκριμένα οφέλη για τις ΗΠΑ. Ο βαθμός επιτυχίας της πολιτικής αυτής θα φανεί σύντομα, ενώ οι αντιδράσεις των θιγόμενων χωρών θα εκδηλωθούν πολυεπίπεδα και μεσοπρόθεσμα.

Διαφήμιση

Οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να εξαιρεθεί η Αυστραλία, κράτος-στενός σύμμαχός τους, από τους νέους δασμούς που θα επιβληθούν εντός ημερών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter, σημειώνοντας πως συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

«Μίλησα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Είναι αποφασισμένος να έχει (με τις ΗΠΑ) μια πολύ δίκαιη και αμοιβαία στρατιωτική και εμπορική σχέση. Εργαζόμαστε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια συμφωνία για την ασφάλεια ώστε να μη χρειαστεί να επιβάλλουμε δασμούς στον χάλυβα ή στο αλουμίνιο στον σύμμαχό μας, το σπουδαίο έθνος της Αυστραλίας!»,

έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωπικό του twitter.

Επισημοποιώντας πάντως την επιβολή των νέων δασμών την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι είναι ανοικτός στη συζήτηση με κάθε χώρα που επιθυμεί να αποφύγει το μέτρο χωριστά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναφερθεί στην περίπτωση της Αυστραλίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα «κάνουν κάτι» για την Καμπέρα.

Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της Αυστραλίας είχαν αξία 400 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (ή περίπου 314 εκατ. αμερικανικών δολαρίων) το 2017, κατά κυβερνητικά στοιχεία.

Αμέσως μετά το μήνυμα του Τραμπ, και ο Τέρνμπουλ -επίσης μέσω Twitter- τόνισε ότι η σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων είναι δίκαιη και βασίζεται στην αμοιβαιότητα.

«Σας ευχαριστώ που επιβεβαιώσατε ότι δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν νέοι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο της Αυστραλίας — αυτό είναι καλό για τις θέσεις εργασίας στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ!», έγραψε ο αυστραλός πρωθυπουργός.