Τουρκία: Καταδικάστηκαν 25 δημοσιογράφοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Τουρκία: Καταδικάστηκαν 25 δημοσιογράφοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Συνεχίζεται από την τουρκική Δικαιοσύνη το άγριο πογκρόμ κατά των διαφωνούντων με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δικαστήριο καταδίκασε 25 δημοσιογράφους, αθωώνοντας μόνο έναν, για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου 18 μήνες μετά το πραξικόπημα αποδεικνύει ότι η πολιτική του πογκρόμ δεν έχει καταλαγιάσει και πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει σκοπό να επιτρέψει στους διαφωνούντες να επανεμφανιστούν δικαιωμένοι στο προσκήνιο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες συνεργάζονταν με μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στο κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος. Όλοι τους όμως αρνούνταν κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Διαφήμιση

Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο τραγουδιστής και δημοσιογράφος Ατίλα Τας, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση άνω των τριών ετών και ο δημοσιογράφος Μουράτ Ακσόι που καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών. Και οι δύο θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους. Αντιμετώπιζαν την κατηγορία ότι «βοήθησαν μια τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να είναι μέλη της».

Ο Τας και ο Ακσόι είχαν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους τον περασμένο Οκτώβριο, αφού παρέμειναν επί 400 ημέρες στη φυλακή.

«Είναι μια απόφαση της δικαιοσύνης, την σεβόμαστε», είπε ο Τας όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την ετυμηγορία του, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Cumhuriyet. «Αν είναι έγκλημα να είσαι στην αντιπολίτευση σε μια χώρα, τότε είμαι ένοχος», πρόσθεσε.

«Η δικαστική διαδικασία δεν τελείωσε. Πιστεύω ότι στο τέλος θα αθωωθώ. Το μόνο που έκανα ήταν να γράφω και να σχολιάζω», ήταν εξάλλου το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο Ακσόι.

Οι 13 από τους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και η πρώην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Zaman Χανίμ Μπούσρα Εντάλ, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών και 3 μηνών για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και οι υπόλοιποι 10 σε κάθειρξη επτάμισι ετών για την ίδια κατηγορία.

Διαφήμιση