Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται στο παρασκήνιο οι διεργασίες για το Σκοπιανό, ενώ διευκολύνονται από τη διαρκή αλλαγή της πολιτικής και επικοινωνιακής ατζέντας που συμβάλλει στην εκτροπή του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.
Σε ορόσημο το τέλος Ιουνίου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, διακηρυγμένη την πρόσθεση όλων των πλευρών να εκμεταλλευτούν τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί και να επενδύσουν πάνω στις νέες βάσεις που τίθενται από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι διαβουλεύσεις επιταχύνονται, κυρίως σε διμερές επίπεδο.
Μετά από μια περίοδο έντονων προσκηνιακών ζυμώσεων, που ανέδειξαν το θέμα σε μείζον, ενεργοποιώντας τα κοινωνικά αντανακλαστικά και εκκινώντας την περίοδο κοινωνικοπολιτικής επώασης, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται τώρα στα παρασκήνια με προσεκτικά βήματα και κινήσεις που στοχεύουν σε μια συνολική και μη αναστρέψιμη συμφωνία που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή και τον περιορισμό των εξωτερικών παρεμβάσεων, μέσω της πολυεπίπεδης ισχυροποίησης των διμερών δεσμών.
Αφού η πΓΔΜ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες αποκαθήλωσης ονομάτων από δρόμους, αεροδρόμια και απέσυρε αλυτρωτικούς συμβολισμούς, όπως τα αγάλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα, καταθέτοντας μια πρόταση πακέτο που καλύπτει όλα τα ανοιχτά κεφάλαια και διαμορφώνει το πλαίσιο της συζήτησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρουσίασε στο κυβερνητικό συμβούλιο που διεξήχθη στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων τις βασικές πτυχές του συμφώνου που προτίθεται να καταθέσει στην πΓΔΜ, επί του οποίου, επί του οποίου γίνονται προσαρμογές. στο οποίο γίνονται ακόμη προσθαφαιρέσεις μικρής κλίμακας. Πρόκειται για ένα ενιαίο κείμενο επτά σημείων που καταλήγει στο ονοματολογικό διασφαλίζοντας τη διατηρησιμότητα της συμφωνίας και δίνει έμφαση σε νομικά ζητήματα, σκιάγραφώντας ένα πλέγμα διεθνών και διμερών συμβάσεων και εισάγοντας ρήτρες που καθιστούν δεσμευτικά έναντι όλων τα όσα εν τέλει συμφωνηθούν.
Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του σχεδίου, η οποία αναμένεται άμεσα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί στην πΓΔΜ όπου θα το παραδώσει στον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ανοίγοντας εκ του σύνεγγυς νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων για το εμπόριο και τα τεχνικά ζητήματα.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο η αλλαγή της ειδησεογραφικής ατζέντας έχει συμβάλλει στην ύφεση των εντάσεων, επιτρέποντας στις κοινωνίες να “χωνέψουν” την προοπτική επίλυσης και τη δυναμική που αυτή δημιουργεί.
Σε πολιτικό επίπεδο και οι δυο κυβερνήσεις κινούνται στην κατεύθυνση της εμπέδωσης της αναπτυξιακής προοπτικής με στόχο τη διάχυση οφελών στην κοινωνία και τη βελτίωση του κλίματος, διευκολύνοντας την “πέψη” του ζητήματος και από τις δυο πλευρές.