Οι ΗΠΑ κατεβάζουν τους τόνους στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν προστατεύει την Exxon ο 6ος στόλος

Οι ΗΠΑ κατεβάζουν τους τόνους στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν προστατεύει την Exxon ο 6ος στόλος

Πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ανέλαβαν οι ΗΠΑ, κάνοντας ένα βήμα και αποσυσχετίζοντας την άφιξη του 6ου στόλου στη Μεσόγειο από την επικείμενη γεώτρηση της Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αν και επισήμως δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ ότι η ναυτική παρουσία στόχευε στη διασφάλιση του γεωτρύπανου της ExxonMobil, η ρητή αποσύνδεση των δυο θεμάτων αποτελεί σαφή ένδειξη της διάθεσης απεμπλοκής των ΗΠΑ από το ζήτημα. Αρχικά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δια της εκπροσώπου του, Χέδερ Νάουερτ είχε τοποθετηθεί υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου στην έρευνα για τα κοιτάσματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τίθεται υπέρ της συνεκμετάλλευσης τους από τις κοινότητες.

Εν συνεχεία το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε την Πέμπτη τους ισχυρισμούς ότι οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσουν μια από τις μεγαλύτερες γεωτρήσεις της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobile.

Διαφήμιση

«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια για τον ισχυρισμό ότι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει την ExxonMobil»,

δήλωσε ο Τζόνι Μάικλ, εκπρόσωπος Τύπου για την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (EUCOM), σε γραπτή δήλωση προς το πρακτορείο Anadolu.

«Η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready, του Iwo Jima και η 26η μονάδα πεζοναυτών, διεξάγουν, επί του παρόντος, μια τακτική προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή δραστηριοτήτων των 6ου στόλου των ΗΠΑ»

ανέφερε ο εκπρόσωπος της EUCOM.

Οι ισχυρισμοί ήρθαν μετά από το ρωσικό, πρακτορείο ειδήσεων, Sputnik, το οποίο ισχυρίστηκε ότι τα ερευνητικά πλοία που ανήκουν στην ExxonMobile συμπίπτουν με την άφιξη του πλοίου Iwo Jima και της μονάδας αμφίβιων καταδρομών (ARG) που εισήλθαν στην περιοχή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ στις 21 Φεβρουαρίου.

Ο Michael είπε ότι το USS Iwo Jima και μονάδες από την 26η μονάδα πεζοναυτών έφτασαν στο Ισραήλ στις 6 Μαρτίου για να συμμετάσχουν στην άσκηση Juniper Cobra, η οποία αποτελεί μέρος μιας μακρόχρονης συμφωνίας μεταξύ της EUCOM και των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. Η συμφωνία είναι να διεξάγονται τακτικές διμερείς ασκήσεις κατάρτισης για την προώθηση και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας καθώς και για την εξασφάλιση ποιοτικού στρατιωτικού εκπαίδευσης του Ισραήλ.

Αναφερόμενος επίσης στο υποτιθέμενο πλοίο, το USS Oak Hill, σημείωσε ότι το πλοίο και οι επιβιβαζόμενοι πεζοναύτες από την 26η μονάδα (MEU) εισήλθαν στη Μαύρη Θάλασσα στις 7 Μαρτίου 2018 για να συμμετάσχουν στις ρουμανικές αμφίβιες ασσκήσεις για την ενίσχυση της συνδυασμένης ναυτικής ικανότητας μεταξύ των συμμάχων και των εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή.