Την ελαστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος επίτευξης της συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στη βάση της έναρξης ουσιαστικών διαβουλεύσεων προς αυτή την κατεύθυνση δέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Τζέρι Ράις.
Λίγο νωρίτερα αντίστοιχο βήμα, στην κατεύθυνση του ΔΝΤ είχε πραγματοποιήσει και η Κομισιόν, όταν διέρρεε μέσω αξιωματούχων την ανάγκη επίσπευσης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης εντός του Μαΐου. Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί η συζήτηση για την επόμενη ημέρα συμπαρασύροντας και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο Τζέρι Ράις απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν μένει στο χρονοδιάγραμμα αλλά εστιάζει στην ουσία, που είναι η διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών:
«Δεν έχω μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά, όπως είπα, δεν θα επικεντρωθώ υπερβολικά στο χρονοδιάγραμμα, αλλά στο αν μπορούμε να συμβάλουμε στην αποτελεσματικότητα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και των στόχων των αρχών»
Ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για τους δύο πυλώνες, λέγοντας πως η επιτυχημένη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους εξακολουθούν να παραμένουν βασικές προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει επί της αρχής το Ταμείο.
«Εστιάζουμε στην τήρηση των προϋποθέσεων ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα. Έχοντας, όμως, πει αυτό, η ολοκλήρωση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής των πολιτικών δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, αποτελεί όχι μόνο το βασικό συστατικό για να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα που έχουμε εγκρίνει επί της αρχής, αλλά και το θεμέλιο για την βιώσιμη ανάπτυξη στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στην προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους μέσω της εξαγοράς των ομολόγων που το ίδιο κατέχει από τον ESM, κίνηση που θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους, λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων.
«Θα έλεγα γενικά για κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ότι είμαστε πάντα υπέρ της λήψης των κατάλληλων μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους μιας χώρας. Και πάλι δεν σχολιάζω τα σενάρια για τον ESM, διότι δεν έχω συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά φυσικά θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους, ιδιαίτερα όταν αυτό το αξιολογούμε ως μη βιώσιμο».