Σε fast track η 4η αξιολόγηση, λέει η Κομισιόν

Σε fast track η 4η αξιολόγηση, λέει η Κομισιόν

Την επίσπευση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, ώστε να ολοκληρωθεί τον Μάιο φαίνεται να προωθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλούνται τα ελληνικά media, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, 12 Μαρτίου.

Στην Κομισιόν επισημαίνουν ότι το ιδανικό σενάριο είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και παράλληλα να κλειδώσει η συζήτηση για το χρέος, ώστε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα συμμετοχής στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ, για να έχει ουσιαστικό λόγο στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας, πριν εκπνεύσει η νομική ισχύς τον Αύγουστο.

Υπάρχουν βέβαια και πολιτικο-διπλωματικοί λόγοι που επιβάλλουν την επίσπευση της αξιολόγησης, καθώς αρκετοί θα ήθελα να συνδεθούν -έστω και ατύπως- η συζήτηση για το χρέος και την επόμενη ημέρα με τα εθνικά θέματα, που επίσης ωριμάζουν την ίδια χρονική περίοδο.

Διαφήμιση
Διαβάστε  ESM: Συμφέροντα και παροχές εκτροχίασαν την Ελλάδα

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αποστολή στην Αθήνα πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί τον Μάιο η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα.

«Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, την τελευταία εκταμίευση και την ελάφρυνση του χρέους τον ερχόμενο Ιούνιο.

Εξάλλου, η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group επικυρώθηκε η ολοκλήρωση και των τελευταίων δύο προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Όπως είπε, μόλις ολοκληρωθούν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες ελέγχουν το αμερικανικό χρέος

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Το χρέος

Όσον αφορά στις τεχνικές συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής τού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι οι εργασίες προχωράνε, όπως και για τη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο δεν θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας. Όπως εξήγησε, η μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να φτάσουν και στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 26 Απριλίου.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας κεφαλαιοποιεί clean exit και χρέος, με... γραβάτα

Ερωτηθείς εάν γίνονται συζητήσεις για ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος μετά τον Αύγουστο, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, δηλώνοντας «έκπληκτος» για τα σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο.

Διαφήμιση