Πιο κοντά Σαουδική Αραβία και Ισραήλ

Πιο κοντά Σαουδική Αραβία και Ισραήλ

Συνεχίζονται οι κινήσεις που οδηγούν στην ανατροπή του γεωπολιτικού status quo στη Μέση Ανατολή, καθώς η Σαουδική Αραβία, υπό την καθοδήγηση του διαδόχου του στέμματος, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ανακοίνωσε ότι ανοίγει τον εναέριο χώρο της σε πτήσεις από και προς το Ισραήλ, ενώ τον έχει κλείσει για πτήσεις προς το εμιράτο του Κατάρ.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ του Ριάντ και του Τελ Αβίβ καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, λόγω της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς η Σαουδική Αραβία επέτρεψε πτήσεις από και προς το Ισραήλ, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, ενώ αφορά πτήσεις της Air India από το Νέο Δελχί προς το Τελ Αβίβ και το αντίστροφο, όπως επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της ινδικής αεροπορικής εταιρείας.

Διαφήμιση

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία σημειωτέον δεν έχει αναγνωρίσει καν το Ισραήλ, σηματοδοτεί μια βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, καθώς Ριάντ και Τελ Αβίβ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αναφερθεί τη Δευτέρα στην άδεια της Σ. Αραβίας στην Air India, ωστόσο ούτε η ινδική αεροπορική εταιρεία ούτε το Ριάντ είχαν επιβεβαιώσει την είδηση.

Η χρήση του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας κάνει την πτήση από το Νέο Δελχί προς το Τελ Αβίβ και το αντίστροφο δύο ώρες συντομότερη.