Μέσα από τις συνεχιζόμενες διαμάχες σχετικά με την περιοχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Κίνα πιέζει σκληρά για να εκσυγχρονίσει τον στρατό της.
Προσφάτως, η Πολεμική Αεροπορία του Κινέζου Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ενέταξε στο δυναμικό της το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς Chengdu J-20. Το αεροσκάφος αναπτύσσεται εδώ και χρόνια και αποτελεί ένδειξη της φιλοδοξίας του Πεκίνου να αμφισβητήσει την τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ και ειδικότερα τα αεροσκάφη F-22 και F-35.
Η Ρωσία έχει επίσης αναθεωρήσει και αναβαθμίσει τον παλιό εξοπλισμό της από τον Ψυχρό Πόλεμο. Έχει αποκαλύψει νέα συστήματα όπλων, όπως το δικό της μαχητικό stealth, το Sukhoi Su-57 PAK-FA καθώς και το tank T-14 Armata.
Οι μεταβαλλόμενες τάσεις στις στρατιωτικές δαπάνες φαίνονται στο infographic που χρησιμοποιεί τα δεδομένα Sipri. Ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α. από το 2007, η Κίνα και η Ρωσία σημείωσαν αύξηση πωλήσεων κατά 118 και 87% αντίστοιχα κατά το χρονικό αυτό διάστημα.
Η τάση μείωσης των αμυντικών δαπανών στις ΗΠΑ, όμως, ανατρέπεται, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ διοχετεύει πακτωλό κεφαλαίων τόσο σε συμβατικά όσο και σε πυρηνικά όπλα, κάτι που κάνει και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας μια νέα παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών. Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών, προς τις χώρες μέλη του NATO, υπό τη σκιά της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, στον πρώτου προϋπολογισμό και στον στρατηγικό σχεδιασμό αποφάσισε τη δραστική, κατά 39%, μείωση της χρηματοδότησης της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία είχε ήδη χαμηλή συμμετοχή στις κρατικές δαπάνες, στρέφοντας τα κεφάλαια σε άμυνα και υποδομές.
Νέα αεροσκάφη, νέα πλοία, ναυπήγηση αεροπλανοφόρων και εξυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου, είναι μόνο μερικές από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος φιλοδοξεί μέσα από την αναθέρμανση της αμυντικής βιομηχανίας να αυξήσει την απασχόληση, τόσο στα εργοστάσια όσο και στον στρατό.
Νέο γεωπολιτικό δόγμα προωθεί και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, επισπεύδοντας τη ναυπήγηση αεροπλανοφόρων και πολεμικών πλοίων και προωθώντας μια πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική με τη συμμετοχή των… όπλων.
Η Ρωσική επιθετικότητα σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή αποτελεί από μόνη της ένδειξη της προσπάθειας της χώρας να διεκδικήσει νέο ρόλο, ανατρέποντας το διεθνές status quo με τη δύναμη των… όπλων.