Η Moody’s υποβάθμισε την Τουρκία, ολόκληρη η εικόνα

Η Moody’s υποβάθμισε την Τουρκία, ολόκληρη η εικόνα

Την υποβάθμιση του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας ανακοίνωσε χθες η Moody’s, καθώς η αντιπαράθεση του Ταγίπ Ερντογάν με την Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πολιτική εντείνεται και πληθωρισμός μοιάζει ανεξέλεγκτος.

Η Moody’s στην έκθεσή αξιολόγησης επικαλείται το διογκούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ αφήνει αιχμές για τις πολιτικές πιέσεις στην ανεξάρτητη νομισματική αρχή. Υπ αυτή τη σκιά ο οίκος αναθεώρησε επι τα χείρω, κατά μία βαθμίδα, στο Ba2, την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας.

Ωστόσο, διατηρεί αμετάβλητες, «σταθερές», τις προοπτικές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται νέα υποβάθμιση μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το πόσο σταθερή θα μείνει η κεντρική τράπεζα απέναντι στα αιτήματα του Τούρκου προέδρου.

Διαβάστε  Η Τουρκία "πουλάει εκδούλευση" στην ΕΕ με τη σύλληψη στελέχους του Ισλαμικού Κράτους


Όπως επισημαίνουν στη σχετική ανακοίνωση οι αναλυτές του οίκου, η Άγκυρα αποφεύγει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εξακολουθεί να εστιάζει την προσοχή της σε μέτρα βραχυπρόθεσμου οφέλους «εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και των θεμελιωδών δημοσιονομικών μεγεθών». Τις πιέσεις εντείνει περαιτέρω το «αδύναμο θεσμικό περιβάλλον» εξηγούν.


Ο πληθωρισμός, αν και έχει υποχωρήσει από τα υψηλά 14 ετών του 12,98%, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, υπερβαίνοντας το 10%, έναντι επίσημου στόχου για 5%. Παράλληλα η τουρκική οικονομία υπολογίζεται ότι «έτρεξε» με ρυθμούς 7% το 2017, χάρη στις άκρως δυναμικές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου του έτους, κατά το το ΑΕΠ της αναπτύχχθηκε 11,1%. Παρόλα αυτά ο Ερντογάν πιέζει για χαλαρή νομισματική πολιτική, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «υπερθέρμανση».

Διαβάστε  Εντυπωσιακή η συγκέντρωση του βασικού αντιπάλου του Ερντογάν στη Σμύρνη
Agency Rating Outlook Date
Moody’s Ba2 stable Mar 07 2018
Moody’s Ba1 negative Mar 17 2017
S&P BB negative Jan 27 2017
Fitch BB+ stable Jan 27 2017

Διαφήμιση