Η οικονομία επανέρχεται στο επίκεντρο καθώς τα εθνικά θέματα φαίνεται να έχουν τεθεί σε τροχιά και η αυξημένη δημοσιότητα παρεμποδίζει τις παρασκηνιακές διεργασίες, ενώ τα ζητήματα διαφθοράς φαίνεται έχουν κουράσει πολιτικό προσωπικό και κοινωνία.
Η απότομη αλλαγή της ατζέντας αρχίζει να γίνεται αισθητή, τώρα, καθώς τα συνήθη οικονομικά θέματα έχουν, πλέον, μικρό κύκλο ζωής, ωστόσο το μπαράζ ανακοινώσεων στοιχείων και οι διαρροές από την Κομισιόν, για την επίσπευση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, δημιουργούν θετική δυναμική, την οποία μπορεί πολιτικά και επικοινωνιακά να αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η λήψη αποφάσεων για το χρέος είναι ζητήματα μείζονος σημασίας που μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα που επλήγη από τις επιπλοκές στις σχέσεις με την Τουρκία και την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου λόγω της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δια υπερχείλισής στο Αιγαίο και τη Θράκη.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ανακοινωθεί στοιχεία για την ανάπτυξη, η οποία αποδείχθηκε κατώτερη των στόχων για το 2017, φτάνοντας στο 1,4%, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 1,6%. Θετικότερες είναι οι ενδείξεις από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο και την ανεργία, τομείς που βαίνουν καλώς.
Θετικά επιδρούν στο κλίμα και οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης καθώς και η προοπτική νέας μείωσης του χρέους, ζήτημα που επανέρχεται στο προσκήνιο σε συνδυασμό με την τελευταία αξιολόγηση και το πλάνο για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας. Παρά τη διαφωνία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με την κυβέρνηση για την προληπτική γραμμή στήριξης άπαντες συμφωνούν ότι η Ελλάδα εξέρχεται της εποχής των Μνημονίων.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα και τα βελτιούμενα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη ενεργοποιεί το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμων μέτρων reprofiling του χρέους, προγραμματίζοντας -για τις επόμενες ημέρες- νέα έκδοση 12μηνων εντόκων γραμματίων, τα οποία θα αντικαταστήσουν λήγοντα τρίμηνα, συμβάλλοντας ενεργά στην εξομάλυνση της καμπύλης αποδόσεων, την εμβάθυνση της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Την αλλαγή της πολιτικής και επικοινωνιακής ατζέντας επιβάλλουν με δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι παρά τον ανασχηματισμό η πορεία προς την έξοδο από την επιτροπεία συνεχίζεται απρόσκοπτη, όσο και αξιωματούχοι της Κομισιόν, οι οποίοι έχουν μια πιο ευρεία και περιεκτική εικόνα των εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα και προωθούν τη λογική της λύσης-πακέτο.
Μετά την υπόθεση Novartis, την υπόθεση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας και πρότασης της ΝΔ για ανακριτική επιτροπή με στόχο υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος να στραφούν οι προβολείς της δημοσιότητας στα εθνικά θέματα αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό λόγο για τον εμπλουτισμό της πολιτικής επικαιρότητας.