Προσπάθησαν να δολοφονήσουν με χημικό αέριο τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα στη Βρετανία

Προσπάθησαν να δολοφονήσουν με χημικό αέριο τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα στη Βρετανία

Ως απόπειρα δολοφονίας χαρακτηρίζεται πλέον και επισήμως η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα συνταγματάρχη της KGB και της κόρης του στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς αποδείχθηκε ότι εκτέθηκαν σε σε σπάνιο αέριο νεύρων.

Ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ δηλητηριάστηκε από έναν πολύ σπάνιο «νευροπαραλυτικό παράγοντα», όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αστυνομία.

Πρόκειται για ουσία εξαιρετικά τοξική, η οποία σταματά τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και διακόπτει όλες τις σωματικές λειτουργίες. Η ουσία εισάγεται στον οργανισμό μέσω του στόματος ή της μύτης, αλλά μπορεί να απορροφηθεί επίσης και μέσω των ματιών ή του δέρματος.

Διαφήμιση

Ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής στην Βρετανία, Μαρκ Ράουλι, στην επίσημη ανακοίνωσή του τόνισε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως απόπειρα δολοφονίας, με τη βοήθεια «νευροπαραλυτικού παράγοντα», αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει την ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ή εάν υπάρχει κάποιος ύποπτος.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη δημόσιου κινδύνου».

Ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ βρέθηκαν την Κυριακή δηλητηριασμένοι στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, ενώ η κατάστασή τους παραμένει κρίσιμη. Ο αστυνομικός που βρέθηκε πρώτος στο σημείο που βρέθηκαν δηλητριασμένοι οι Σεργκεί και Γιούλια Σκριπάλ, νοσηλεύεται επίσης σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Ράουλι.

Στο πλαίσιο των ερευνών, οι βρετανικές αρχές έχουν αποκλείσει τα σημεία του κέντρου της αγγλικής πόλης στα οποία θεωρείται ότι βρέθηκαν οι δράστες, αλλά και την εντατική μονάδα του νοσοκομείου της πόλης.

Aγνοια δήλωσε χθες το Κρεμλίνο για την υπόθεση αρνούμενο παράλληλα τις υποψίες ότι πίσω από τη μυστηριώδη διπλή δηλητηρίαση βρίσκονται Ρώσοι πράκτορες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τόνισε την Τρίτη ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αν αποδειχθεί ότι οι υποψίες για εμπλοκή της στην ασθένεια του πρώην Ρώσου πράκτορα είναι βάσιμες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη μεταβεί αποστολή Βρετανών επισήμων στο παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα γίνει το καλοκαίρι στη Ρωσία. «Καμία απόπειρα αφαίρεσης αθώας ζωής σε βρετανικό έδαφος δεν θα μείνει ατιμώρητη» είπε χαρακτηριστικά.