Εμπλοκή και Παυλόπουλου στην αντιπαράθεση με Τουρκία, τι σημαίνει

Εμπλοκή και Παυλόπουλου στην αντιπαράθεση με Τουρκία, τι σημαίνει

Διευρύνεται σε πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας, με εμπλοκή και του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ οι Έλληνες στρατιώτες παραμένουν κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης και ενώ ερευνάται και το ενδεχόμενο κατασκοπείας από τις τουρκικές αρχές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρενέβη χθες με δηλώσεις του, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας την να σεβαστεί στου κανόνες του διεθνούς δικαίου, για να ακολουθήσει απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο πιάστηκε από μια αποστροφή των δηλώσεων, του Προκόπη Παυλόπουλου, που μεταδόθηκε από μερίδα ελληνικών media.

Τόσο η παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου, όσο και η ευθεία απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν σαφή βήματα κλιμάκωσης και εξάντλησης οδών επικοινωνίας που συνεπάγονται την αναβάθμιση του ζητήματος σε πολιτικό, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε επικοινωνία σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Διαφήμιση

Η κίνηση της Τουρκίας, έρχεται μετά τη διεθνοποίηση του ζητήματος από την Ελλάδα στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για την άμεση και “στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας” επίλυση του προβλήματος της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών.

«Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…) Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας».

«Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να απέχει από μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναγκαία ένταση»

συνεχίζει η δήλωση του κ. Ακσόι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δίκαιο της Θάλασσας τη δεσμεύει γιατί, ασχέτως του αν έχει προσχωρήσει ή όχι στη συνθήκη του Modego Bay, είναι γνωστό ότι αυτή η συνθήκη είναι δεσμευτική δεδομένου ότι παράγει πλέον -λόγω του αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει- γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που είναι δεσμευτικοί για όλους. Άρα η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί οι παραβιάσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι ήταν σαφές αυτό το οποίο συναποφασίσατε με τον κ. Κοτζιά, χθες, ότι δηλαδή όλες αυτές οι προκλήσεις θα έρθουν σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως στα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει άλλη ζητώντας τη σύλληψη διαδηλωτών που έκαψαν την τουρκική σημαία, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσε ρατσιστικό κόμμα στην Αθήνα (εννοεί τη Χρυσή Αυγή) στις 5 Μαρτίου.

«Απαιτούμε από τις ελληνικές αρχές τ η σύλληψη των δραστών που διέπραξαν αυτή τη στυγερή πράξη σε βάρος της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό»,

καταλήγει η ανακοίνωση.