Μπροστά σε οικονομικά προβλήματα βρίσκεται ο ΟΗΕ καθώς, παρά την έγκριση του προϋπολογισμού 2,5 δισ. δολαρίων, για το 2018, από τη γενική συνέλευση, μόνο 48 χώρες έχουν καταβάλει τη συνεισφορά τους, στον ένα μήνα που ακολούθησε, όπως όριζε η συμβατική προθεσμία, ενώ πέντε χώρες ακόμα πλήρωσαν με καθυστέρηση, μετά τις 9 Φεβρουαρίου.
Το φαινόμενο όμως δεν είναι καινούριο, αντιθέτως έχει εδραιωθεί και αποτελεί πραγματικότητα την τελευταία 10ετία, αποδεικνύοντας τα οικονομικά προβλήματα των χωρών αλλά και έριδες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ πολλές χώρες χρησιμοποιούν τη συμβατική τους υποχρέωση ως μέσο πίεσης προς τον γενικό γραμματέα για να υιοθετήσει δικές τους θέσεις σε ζητήματα αντιπαραθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, την τελευταία 10ετία, μόνο το 25% των χωρών-μελών ανταποκρίνεται εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις του.
Μόνο έξι από τους “Μεγάλους” του ΟΗΕ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού των οργανισμών, βρίσκονται στην πρόσφατη λίστα Honor Roll, των πληρωμών. Δεν είναι τυχαίο, ούτε προκαλεί έκπληξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που εισφέρουν 590 εκατ. δολάρια στον προϋπολογισμό, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Τον τελευταίο καιρό ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει απειλήσει να μειώσει τα κεφάλαια για διακυβερνητικούς θεσμούς, όπως ο ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του δόγματος “Πρώτα η Αμερική”, με το οποίο εξελέγη.
Εκτός από τον τακτικό προϋπολογισμό του, το έργο των Ηνωμένων Εθνών στηρίζεται σε δύο ακόμη βασικές πηγές εσόδων: τον υποχρεωτικό προϋπολογισμό για τη διατήρηση της ειρήνης, αφιερωμένο στις ειρηνευτικές αποστολές και τα ποινικά δικαστήρια του οργανισμού, καθώς και στις εθελοντικές συνεισφορές στις διάφορες υποοργανώσεις όπως η UNESCO ή τον ΠΟΥ.