Συμφωνία Βορείου-Νοτίου Κορέας για Σύνοδο Κορυφής και “κόκκινη γραμμή”

Συμφωνία Βορείου-Νοτίου Κορέας για Σύνοδο Κορυφής και “κόκκινη γραμμή”

Σε συμφωνία για τη διεξαγωγή κοινής Συνόδου Κορυφής και την εδραίωση διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών τους κατέληξαν η Βόρεια και η Νότια Κορέα μετά από συνομιλίες που είχε ο Κιμ Γιονγκ Ουν με αντιπροσωπεία της Νοτίου Κορέας.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου της Νότιας Κορέας Chung Eui-yong δήλωσε επίσης ότι ο Βορράς συμφώνησε να εγκαταλείψει τα πυρηνικά του όπλα εάν επιλυθούν στρατιωτικές απειλές κατά της χώρας και εάν λάβει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un αντέδρασε θετικά στην ιδέα μιας συνόδου κορυφής Βορρά-Νότου που τέθηκε σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με απεσταλμένους του προέδρου της Νότιας Κορέας Moon Jae-in στην Πιονγκγιάνγκ.

Διαφήμιση

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας KCNA δήλωσαν ότι ο Κιμ εξέφρασε την επιθυμία του να «γράψει την ιστορία της εθνικής επανένωσης» κατά τη διάρκεια δείπνου το βράδυ της Δευτέρας.

Προσφάτως έχουν γίνει αρκετές κινήσεις στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης των δύο κρατών της κορεατικής χερσονήσου, με αποκορύφωμα τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθησαν στο Νότο τον Φεβρουάριο, κατά τους οποίους και οι δύο χώρες έκαναν πρόβα τζενεράλε με κάθοδο υπό κοινή σημαία.

Πέντε Νότιοκορεάτες απεσταλμένοι, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου ασφαλείας Chung Eui Yong, συναντήθηκαν με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας στη Πιονγκγιάνγκ τη Δευτέρα για να θέσουν τις βάσεις για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο γειτόνων και των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την η πρώτη φορά που ο Κιμ συναντά υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το Νότο από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2011.

Τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι πρόθυμες να διεξάγουν συνομιλίες, αλλά η θέση των ΗΠΑ είναι ότι πρέπει να στοχεύουν στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.