Παρέμβαση Γκουτιέρες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας

Παρέμβαση Γκουτιέρες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας

Νέα κίνηση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, στη γραμμή της διεθνοποίησης του ζητήματος έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τη διαμεσολάβηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά το μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει μια ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντόνιο Γκουτιέρες κατά τη διάρκεια της οποίας συνομίλησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τόνισε πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή» και ότι

Διαφήμιση

«η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Το πρωί ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, εν συνεχεία το συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ και τέλος την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του NATO, για το θέμα.

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Κομισιόν, δια στόματος του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ ακολούθησε και η Φεντερίκα Μογκερίνι, κινούμενη σε παραινετικό ύφος προς την Άγκυρα, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ξεκαθάρισε ότι η Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία δεν έχει ούτε παγώσει, ούτε αναβληθεί αλλά συνεχίζει να προετοιμάζεται. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε όμως ότι “είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Ελλάδα”, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις ασκούμενες, προς την Τουρκία, πιέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, για το θέμα, κίνηση την οποία θέλει να αποφύγει καθώς θα αναγκαστεί θα αποτελέσει αναγωγή του ζητήματος σε πολιτικό, με ελληνική πρωτοβουλία.