Παρέμβαση στο ζήτημα κράτησης των Ελλήνων στρατιωτών σε τουρκικές φυλακές άσκησε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά από προσωπική ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την «ελπίδα» της για μια γρήγορη λύση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτών υπό το πρίσμα της «καλής γειτονίας», μετά την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου των ΥΠΑΜ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του οποίου ενημερώθηκαν για το θέμα και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας, ενώ μετά το πέρας του οποίου ο Πάνος Καμμένος έθεσε το θέμα και στην αναπληρώτρια γενική γραμματέα του NATO.
«
Είμαι ενήμερη, όπως και οι υπόλοιποι υπουργοί Αμύνης της Ευρώπης από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, για τη κατάσταση με τους στρατιώτες, τη δυναμική της και πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να μοιραστούμε τις πληροφορίες αυτές και εκφράζουμε την έντονη ελπίδα μας πως θα υπάρξει μια άμεση και θετική ολοκλήρωση του ζητήματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας και αυτό θα το μεταφέρουμε στους Τούρκους εταίρους μας. Αυτή ήταν πάντα η κατάσταση μεταξύ γειτόνων τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ. Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και ελπίζουμε η επίλυση του ζητήματος να έρθει γρήγορα»
υπογράμμισε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Το πιο δυνατό σημείο των δηλώσεων της επιτρόπου είναι εκεί ακριβώς που σημειώνει ότι η Ευρώπη είναι “πλήρως αλληλέγγυα” με τη Ελλάδα.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Άμυνας, εξετάστηκε κυρίως η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO). Οι υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν τόσο στη δομή του οργανισμού όσο και στο ποια κράτη-μέλη θα συμμετέχουν και όρισαν τον οδικό χάρτη.
Κύριο μέλημα των Ευρωπαίων, όπως μετέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι, είναι να υπάρξει εμβάθυνση της συνεργασίας των κρατών-μελών στις συνέργειες που υπάρχουν στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας.
Στα πρότζεκτ που προτίθενται να εργαστεί η PESCO περιλαμβάνεται η αύξηση της κινητικότητας και άμεσης επέμβασης των ευρωπαϊκών δυνάμεων, η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ κρατών και η αύξηση των δαπανών της ΕΕ στην άμυνα.