Καμμένος: Ευρωπαϊκό ζήτημα η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Καμμένος: Ευρωπαϊκό ζήτημα η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Στρατηγική διεθνοποίησης του προβλήματος με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς ακολουθεί η Ελληνική κυβέρνηση, απαντώντας στην απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να απορρίψει την έφεση στην προσωρινή κράτησή τους, που έχει σαν αποτέλεσμα την παραμονή τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Στο θέμα παρεμβαίνει και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, η εμπλοκή του οποίου είχε αποφευχθεί μέχρι τώρα, καθώς η ρητορική του, η θέση και η προσωπικότητά του διεγείρουν την τουρκική προκλητικότητα.

Προβληματισμό προκαλεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πάνος Καμμένος να θέσει το θέμα υπόψη της Ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ωστόσο διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Διαφήμιση

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, ο Πάνος Καμένος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι για το ζήτημα που έχει ανακύψει θα ενημερωθεί η σύνοδος.

Αν και τεχνικά σωστή, η ενημέρωση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ και η διατύπωση του Έλληνα ΥΠΑΜ που αναδεικνύει το θέμα σε Ευρωτουρκικό, στην ουσία δυσχεραίνει τη διαδικασία έτι περαιτέρω καθώς πολιτικοποιεί ένα τεχνικό θέμα, ασχέτως αν αποδίδει την ευθύνη της πολιτικοποίησης στην Τουρκία.


Ακολουθεί η δήλωση του Πάνου Καμμένου

Μετά από επικοινωνία μου με την κυρία Μογκερίνι, σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ ημερησίας διάταξης, θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία.

Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, που συνήθως λυνόταν διά της διαπραγματεύσεως μεταξύ των δύο διοικητών, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, με την άρνηση του εισαγγελέα να παραμείνουν οι δύο στρατιωτικοί στο προξενείο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Είναι θέμα το οποίο απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή όπου έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών, ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα, τα οποία κατ’ αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και παράνομους μετανάστες που έμπαιναν στη χώρα από εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν.

Είναι θέμα το οποίο αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Μετά το πέρας της συνόδου Υπουργών θα ενημερωθεί και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων».