Σκηνικό έντασης διαμορφώνεται, εκ νέου, στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της επικείμενης έρευνας της αμερικανικής ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς ρωσικά media μεταδίδουν ότι στην περιοχή καταφθάνουν αμερικανικά πολεμικά πλοία που θα διασφαλίσουν το γεωτρύπανο έναντι τουρκικών παρεμβάσεων, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν στο οικόπεδο 3 έναντι της ιταλικής ENI.
Η Τουρκία έχοντας ήδη απειλήσει με χρήση βίας, θεωρώντας ότι είναι δικαίωμά της να προασπίσει τα συμφέροντά της, θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και θα είναι δύσκολο να μην αντιδράσει.
Διπλωματικά και πολιτικά οι ΗΠΑ επιχειρούν να προκαλέσουν ασφυξία στον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να τον αναγκάσουν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μετριασμένες αξιώσεις, ενώ η τουρκική διπλωματία παίζει παραδοσιακά μαξιμαλιστικό παιχνίδι, επενδύοντας σε επιθετικές κινήσεις ακόμα και σε στιγμές που γεννά μεγάλους κινδύνους.
Η Ελλάδα, με ανοιχτό το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, παραβιάσεις του εναερίου χώρου στο Αιγαίο και επεισόδια στη θαλάσσια περιοχή, εν μέσω περιόδου θερινού προγραμματισμού για τη Βόρεια Ευρώπη, επιθυμεί περιορισμό των εντάσεων, ώστε να μην πληγεί η τουριστική κίνηση. Το ίδιο πρόβλημα έχει και η Τουρκία, η οποία στηρίζεται στον τουρισμό για να ανακάμψει.
Ωστόσο, οι πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μετριοπαθή στρατηγική στον Ταγίπ Ερντογάν.
Το ρωσικό πρακτορείο επισημαίνει την ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο επιτάχυνε τις κινήσεις, αφού πολλοί πιστεύουν ακράδαντα πλέον ότι οι έρευνες θα οδηγήσουν σε ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» σε γειτονικές περιοχές στη Μεσόγειο.
Ακολούθησε η ένταση με αφορμή την γεώτρηση στη «Σουπιά», ενώ σύμφωνα με το Sputnik από τις 21 Φεβρουαρίου πλέει προς την ίδια περιοχή το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ. Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη. Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το ρωσικό πρακτορείο, αναφέρεται εκτενώς στις τουρκικές θέσεις και απόψεις, καταδεικνύοντας πολιτική στήριξη της Μόσχας στην Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ “βλέπουν” κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρουν, οι Αμερικανοί στέλνουν πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν το γεωτρύπανο της Exxon Mobil στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να διαμηνύσουν στην Άγκυρα ότι αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από την Λευκωσία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κυπρίων στην περιοχή, υποστηρίζοντας την δραστηριότητα της Exxon Mobil. Εκτιμούν δε, ότι σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα προστατεύσει αν χρειαστεί τα ερευνητικά πλοία και το γεωτρύπανο.
Οι ίδιες τουρκικές πηγές, που επικαλούνται κυπριακά ΜΜΕ, λένε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS lwο Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51).