Δηλώσεις Τζανακόπουλου, απαντούν στον Τούρκο ομόλογό του

Δηλώσεις Τζανακόπουλου, απαντούν στον Τούρκο ομόλογό του

Νέο δημόσιο δίαυλο επικοινωνίας σε επίπεδο κυβερνητικών εκπροσώπων φαίνεται να ανοίγουν Ελλάδα και Τουρκία, θέλοντας να διαμορφώσουν μια νέα γραμμή επικοινωνίας πιο κοντά στους επικεφαλής των κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ΕΡΤ κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στην Ελλάδα, συμφωνούν ότι

«Το θέμα με την Τουρκία δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, πολλά δεν είναι πρωτοφανή», όμως «αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι πως τα περιστατικά εμφανίζονται όλα μαζί»

Ωστόσο η ανάδειξη του ευρύτερου ζητήματος των διμερών σχέσεων, επί του συγκεκριμένου περιστατικού αποτελεί είτε ρίσκο, καθώς δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να ανοίξει τη βεντάλια των ανοιχτών θεμάτων, είτε μήνυμα προς στην τουρκική κυβέρνηση, σε απάντηση στον Τούρκο κυβερνητικό εκπρόσωπο που δήλωσε ότι “η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα ανταλλαγής των δυο με τους οκτώ”.

Διαφήμιση

Εν συνεχεία και παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν βάζει ζήτημα συμψηφισμού των υποθέσεων των δυο Ελλήνων αξιωματικών και των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ο υπουργός Επικράτειας ρωτήθηκε σχετικά κι απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο ή φήμη.

«Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και εμείς από την πλευρά μας εξαντλούμε όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε πως «εάν χρειαστεί, ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει και στον πρόεδρο (σ.σ. της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ».

«Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις δικαστικές εξουσίες της Τουρκίας, στο μεταξύ αξιοποιούμε όλες τις διπλωματικές οδούς»

δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως αυτό που προέχει είναι η επιστροφή των αξιωματικών στη χώρα.