Συνθήκες ανάφλεξης στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ πουλάνε όπλα, ο Πούτιν ποντάρει στην ένταση

Συνθήκες ανάφλεξης στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ πουλάνε όπλα, ο Πούτιν ποντάρει στην ένταση

Συνθήκες που ευνοούν νέο γύρο κλιμάκωσης της έντασης αναπτύσσονται στην Ουκρανία καθώς οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση όπλων βαρέου τύπου στις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης Ποροσένκο, ενώ η Ρωσία αναζητά αφορμές για νέες επιθετικές κινήσεις.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία και η ΕΕ αντιλαμβανόμενες τη διεύρυνση του μετώπου στην Ουκρανία επισπεύδει τα σχέδια ενεργειακής παράκαμψης της και δημιουργίας νέου αγωγού φυσικού αερίου, απευθείας από τη Ρωσία.

Οι απευθείας συζητήσεις Βερολίνου-Μόσχας, με τη συγκατάθεση των Βρυξελλών, ενοχλούν ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον καθώς αποδυναμώνεται το αντιρωσικό μέτωπο, ενώ ενισχύεται η διάθεση του Πούτιν να διατηρήσει υψηλά τις εντάσεις στην Ουκρανία, καθώς επιτυγχάνει οφέλη στις διμερείς σχέσεις με την Ευρώπη και μάλιστα σε γεωοικονομικές βάσεις.

Διαφήμιση

Την προβλεπόμενη πώληση στην Ουκρανία εκατοντάδων αντιαρματικών πυραύλων Javelin και δεκάδων μονάδων ελέγχου τους ενέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με το εκτιμώμενο συνολικό κόστος για την ουκρανική κυβέρνηση να ανέρχεται σε 47 εκατομμύρια δολάρια, όπως γνωστοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο την Πέμπτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι θα προμήθευε με αμυντικού χαρακτήρα οπλισμό την Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και φιλοκυβερνητικούς παραστρατιωτικούς από τη μια και φιλορώσους αυτονομιστές από την άλλη, ο οποίος ξέσπασε λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, έχει στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον ανθρώπων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η αγορά των αντιαρματικών πυραύλων Τζάβελιν («Ακόντιο») έχει στόχο την προστασία Ουκρανών στρατιωτών και πολιτών. Η Ρωσία έκρινε ότι η αμερικανική απόφαση να προχωρήσει η πώληση θα ενθαρρύνει εκείνους που προκρίνουν τη χρήση βίας στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτίμησε ότι η πώληση δεν θα μεταβάλλει την ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «το σύστημα Τζάβελιν θα βοηθήσει την Ουκρανία να οικοδομήσει μακροπρόθεσμες αμυντικές ικανότητες και να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ζητήσει την προμήθεια 210 πυραύλων Τζάβελιν και 37 Μονάδων Ελέγχου Εκτόξευσης (CLUs). Βασικός προμηθευτής του υλικού θα είναι μια κοινοπραξία της Raytheon και της Lockheed Martin και η παράδοση των πυραύλων και των παρελκόμενών τους αναμένεται να έχει αποπερατωθεί μέσα σε δύο μήνες.