Μεγάλη Βρετανία: Δηλητηριάστηκε Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας

Μεγάλη Βρετανία: Δηλητηριάστηκε Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας

Κατασκοπικό μυθιστόρημα θυμίζει η υπόθεση με τους δύο μολυσμένους από άγνωστη ουσία στο Λονδίνο, καθώς ο άνδρας αποδείχθηκε ότι είναι διπλός πράκτορας που είχε επιστρέψει στη Βρετανία στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων ΗΠΑ-Ρωσίας το 2013, μετά από 13 χρόνια σε ρώσικη φυλακή.

Πρόκειται για τον 66χρονο πρώην συνταγματάρχη της KGB, Σεργκέι Σπρίπαλ, ο οποίος εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μια ανταλλαγή κατασκόπων το 2010.

Η αστυνομία σήμανε συναγερμό για ενδεχόμενη χρήση βιολογικού όπλου μετά την διακομιδή του Σπρίπαλ και μιας 30χρονης γυναίκας, σε νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση από άγνωστη, για την ώρα ουσία.

Διαφήμιση

Το σκηνικό θυμίζει την υπόθεση Λιτβιένκο το 2006, του Ρώσου πράκτορα που αυτομόλησε και εν συνεχεία σκοτώθηκε από ενεργό ουράνιο στο σούσι του.

Ο Σπρίπαλ, συνταξιούχος συνταγματάρχης της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, φυλακίστηκε για 13 χρόνια το 2006 για κατασκοπεία για λογαριασμό της Βρετανίας. Η Ρωσία καταδίκασε τον Σπρίπαλ σε 13 χρόνια κάθειρξη καθώς είχε λάβει 100,000 λίρες από την MI6, ενώ στη συνέχεια ήταν ένας από τους τέσσερις κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από τη Μόσχα σε αντάλλαγμα 10 κατασκόπων από τις ΗΠΑ, το 2010, στο πλαίσιο ανταλλαγής.

Ο προσωρινός βοηθός επικεφαλής της αστυνομίας, Craig Holden δήλωσε: «Επειδή είμαστε ακόμα στα πολύ πρώιμα στάδια της έρευνας, δεν είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε εάν έχει διαπραχθεί ή όχι έγκλημα».

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ανέφερε ότι επιστήμονες της θα ενταχθούν σε μια ” ειδική ομάδα” για να εξετάσουν το περιστατικό στο Salisbury.