Ιταλικό εφιάλτη βλέπει η Ευρώπη: Πιθανή κυβέρνηση Γκρίλο-Μπερλουσκόνι

Ιταλικό εφιάλτη βλέπει η Ευρώπη: Πιθανή κυβέρνηση Γκρίλο-Μπερλουσκόνι

Σε επικίνδυνο πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η Ιταλία, καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα exit polls και τα πρώιμα αποτελέσματα, ενώ κυριαρχούν τα ευρωσκεπτικιστικά Κίνημα των Πέντε Αστέρων, του Πέπε Γκρίλο και τρίτη έρχεται η συμμαχία του Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την εθνικιστική δεξιά Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι.

Το πολιτικό μείγμα των κομμάτων που επικρατούν στις εκλογές και το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργασίας είναι τουλάχιστον εφιαλτικό για την Ευρώπη, καθώς οι πολιτικές ΄που πρεσβεύουν είναι στην καλύτερη περίπτωση ευρωσκεπτικιστικές, ενώ σε πολλά ζητήματα αμφισβητούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι έρχεται δεύτερο ως κόμμα πίσω από τα «Πέντε Αστέρια», με 20-23%, ωστόσο, λόγω της πολύ αδύναμης παρουσίας των συμμάχων του και της «αιμορραγίας» από την αριστερή διάσπαση των «Ελεύθερων και Ίσων», φαίνεται να συγκαταλέγεται στους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης.

Διαβάστε  Σύγκρουση Αβραμόπουλου-Σαλβίνι για το μεταναστευτικό, πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Την κατάσταση περιπλέκει έτι περαιτέρω το νέο εκλογικό σύστημα, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις φετινές εκλογές, με βάση το οποίο περίπου το 1/3 των εδρών κατανέμεται με πλειοψηφικό σύστημα τύπου Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή ενός γύρου, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 των εδρών, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, κατανέμονται αναλογικά.

Για να εξασφαλιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ένα πολιτικό μπλοκ ή μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 50% συν εκ των 630 βουλευτών (316) και το 50% συν ενός εκ των 315 γερουσιαστών (158).

Διαβάστε  Η Ιταλία πήρε το μάθημά της, δεσμεύεται για τους δημοσιονομικούς στόχους

Εάν πάντως οι ενδείξεις των exit polls επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, με δεδομένο ότι σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων φέρεται να έχει στηρίξει (ως άθροισμα) το λαϊκιστικό και ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και τα δύο κόμματα της εθνικιστικής Δεξιάς – Ακροδεξιάς (Λέγκα – Αδελφοί της Ιταλίας), δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας «αντισυστημικής» κυβέρνησης στην Ιταλία από τους συγκεκριμένους τρεις φορείς.

Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5S) : 29,5 – 32,5%

Κεντροδεξιά Συμμαχία – 29,5 – 39,5%
Forza Italia (FI) – 12,5 – 15,5 %
Λέγκα (L) – 12,5 – 15,5%
Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) – 3,5 – 5,5%
Εμείς με την Ιταλία (NcI) – 1 – 3%

Διαβάστε  Ιταλία: Η Δεξιά επικρατεί στις δημοτικές εκλογές, Πέντε Αστέρια και Αριστερά χάνουν

Κεντροαριστερή Συμμαχία – 22,5 – 30,1%
Δημοκρατικό Κόμμα (PD) – 20 – 23%
Περισσότερη Ευρώπη (+E) – 2 – 4 %
Μαζί (I) – 0,5 – 1,1%
Λαϊκή Λίστα Πολιτών (CP) – 0 – 2%

Ελεύθεροι και Ίσοι (LeU) – 3 – 5%

Διαφήμιση