Ιταλία: Η Ευρώπη “προσεύχεται” για νέες εκλογές ή Μπερλουσκόνι πρωθυπουργό

Ιταλία: Η Ευρώπη “προσεύχεται” για νέες εκλογές ή Μπερλουσκόνι πρωθυπουργό

Η Ευρώπη κοιμήθηκε με μια μετριοπαθή και διαχειρίσιμη πολιτικά Ιταλία για να ξυπνήσει και να βρει απέναντί της τον ευρωβφοβικό Πέπε Γκρίλο, τον οπορτουνιστή Μπερλουσκόνι και τον εθνικιστή Σαλβίνι, ενώ η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση, αν και δεύτερη ξεκαθάρισε ότι περνά στην αντιπολίτευση. Η Ιταλία τώρα είναι αντιμέτωπη με πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο βολεύει ιδιαίτερα την Ευρώπη, η οποία θα προτιμούσε νέες κάλπες παρά έναν επικίνδυνο κυβερνητικό συνασπισμό.

Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς αυτοδυναμία, η ανάδειξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως πρωθυπουργού φαντάζει το πλέον λογικό -έως και ιδανικό- σενάριο για την Ευρώπη, που βλέπει τον Πέπε Γκρίλο ως τον Ευρωπαίο Τραμπ και στο πρόσωπο του Σαλβίνι του παλιό AfD.

Το αποτέλεσμα στην Ιταλία δημιουργεί μια νέα δυναμική στην Ευρώπη, καθώς μια από τις χώρες του πυρήνα έδωσε νίκη σε ευρωσκεπτικιστικό κόμμα και ανέδειξε δεύτερο το εθνικιστικό, κάνοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να φαίνεται “μετριοπαθής” μπροστά τους.

Διαφήμιση

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera, που επικαλείται στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, κατά τα στοιχεία της Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Εν κατακλείδι οι Ιταλοί ψήφισαν κατά τα 2/3 Ευρωφοβικούς, εθνικιστές και τον κεντροδεξιό Μπερλουσκόνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24,40% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Διαφήμιση