Το πρωί δικάζονται σε τουρκικό δικαστήριο οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο, ενώ η πολιτική και φυσική ηγεσία του στρατεύματος έχει περιορίσει την ενημέρωση και τις διαρροές στο ελάχιστο, επιδιώκοντας να μη δώσει εναύσματα για τουρκική απάντηση και επικοινωνιακά ατοπήματα που θα μπορούσαν να περιπλέξουν την κατάσταση. Η κατάσταση, για την ώρα, χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη και ως εκ τούτου δεν ανάγεται σε κρίση, ωστόσο ενδεχόμενη επιδείνωση της είναι πιθανή.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και τις επίσημες ανακοινώσεις οι δυο στρατιωτικοί θα δικαστούν με μοναδική κατηγορία την παράνομη είσοδο στην Τουρκία και μάλιστα σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Παρά τα δημοσιεύματα τουρκικών και ελληνικών media για την προσθήκη κατηγορίες για πρόθεση κατασκοπείας, κάτι τέτοιο δεν πιστοποιείται.
Ωστόσο, η ανησυχία υπάρχει και είναι έντονη και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η Αθήνα επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, θέλοντας να διατηρήσει το θέμα σε τεχνικό και διαστρατιωτικό επίπεδο, αποφεύγοντας αναγωγή του σε πολιτικό.
Η ανησυχία της ελληνικής πλευράς εδράζεται κυρίως στο πρόσωπο του δικαστή και τις πιέσεις που ενδεχομένως θα έχει δεχθεί τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και εξωθεσμικά. Το ενδεχόμενο να αποφύγει να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να την αναπέμψει σε δεύτερο βαθμό για κρίση, είναι πάντα υπαρκτό και σε μια τέτοια περίπτωση η κατάσταση περιπλέκεται έτι περαιτέρω.
Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ), Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν και οι δύο στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και η τύχη τους θα κριθεί αύριο στο δικαστήριο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη δίκη των δύο στρατιωτικών υπογράμμισε:
«Πιστεύω και ελπίζω ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές, οι οποίες έχουν επιληφθεί και αύριο θα γίνει και η σχετική δίκη στο δικαστήριο της Αδριανουπόλεως, θα δουν το περιστατικό, στις πραγματικές του διαστάσεις».
Το κλειδί των δηλώσεων είναι οι “πραγματικές διαστάσεις”, καθώς με τον τρόπο αυτό ο Φώτης Κουβέλης δείχνει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να μην πολιτικοποιήσει το ζήτημα και να το διατηρήσει στο επίπεδο του τεχνικού λάθους και της ανθρώπινης αμέλειας.
Την ίδια ώρα εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για το περιστατικό, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, όπως ποια ώρα ακριβώς και πού έγινε η σύλληψή τους.
Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, η αξιοπιστία των οποίων ελέγχεται, αναφέρουν ότι οι Τούρκοι έχουν παγιδέψει το δάσος των Καστανιών με κυνηγετικές κάμερες. Εάν όντως έχουν καταγραφεί οι κινήσεις τους, τότε οι ισχυρισμοί τους περί λάθος εισόδου στην Τουρκία, επιβεβαιώνονται. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση στα σύνορα απαγορεύεται αυστηρά και αποτελεί μεθοριακό επεισόδιο.
Μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, υπήρξε για κάποιο χρονικό διάστημα η αίσθηση πως η διαχείριση του συμβάντος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο που δεν θα ξεπερνά το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στο παρελθόν, είχαν καταγραφεί παρόμοια περιστατικά, τα οποία συχνά επιλύθηκαν ακόμη και σε επίπεδο ταξιαρχιών, ένθεν και ένθεν του ποταμού Εβρου. Ωστόσο, οι ώρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στην αναφορά του περιστατικού την Πέμπτη μέχρι και την ανακοίνωσή του από το ΓΕΣ, το Σάββατο λίγο μετά τις 09.30, απέβησαν άκαρπες, γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η μεταβίβαση της διαχείρισης του ζητήματος σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ και, βεβαίως, αργότερα σε διπλωματικό και πολιτικό.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι για το συμβάν ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ενώ ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν.
Εκεί, ο κ. Κικίλιας ενημερώθηκε για την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα από τον κ. Καμμένο, τον κ. Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Σε γενικές γραμμές, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά και οι διπλωματικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένου του πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα Πέτρου Μαυροειδή, τέθηκαν στη διάθεση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση.