Σε θετικό τόνο αλλά συγκρατημένος, όσον αφορά την προοπτική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ήταν ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εμμένοντας τα γνωστά και συμπεφωνημένα για τον μηχανισμό σύνδεσης των μέτρων ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό, στην κατακλείδα της ομιλίας του το ενδεχόμενο της προληπτικής γραμμής στήριξης, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, το ίδιο και ο ESM
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, λαμβάνοντας υπόψη την εξελίξει διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία και τη βαρύνουσα σημασία αυτών των εξελίξεων για το Βερολίνο, καθώς και τη δημόσια διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, δήλωσε ότι:
“Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα χρειαστούν παρεμβάσεις στο θέμα του χρέους στο τέλος του προγράμματος”,
ενώ συμπλήρωσε,
“Επίσης δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο θα είναι απαραίτητες”
Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Ο πρόεδρος του ESM τόνισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, προσθέτοντας ότι επίσης ουσιαστικό θέμα είναι αυτό της ανάπτυξης.
“Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να συνδεθούν με έναν μηχανισμό που θα καθορίζει το τι θα συμβαίνει αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι των προσδοκώμενων ή καλύτεροι από ότι αναμενόταν”
υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ESM. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα σχεδιαστεί τους επόμενους μήνες, είπε, ωστόσο “είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε πώς ακριβώς θα είναι”.
Παράλληλα, τόνισε ότι το χρέος πρέπει να γίνει διαχειρίσιμο, εξηγώντας ότι δεν είναι η ελάφρυνση πρώτη προτεραιότητα.
“Αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση η Ελλάδα είναι η ανάπτυξη, συνεχείς μεταρρυθμίσεις και μία φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομία, με αποτελεσματική δημόσια διοίκηση”.
Ο επικεφαλής του ESM κατέστησε σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να ευημερήσει οικονομικά, ενώ υπενθύμισε ότι τον Μάιο του 2016 το Eurogroup δεσμεύτηκε για μέτρα και χρέος, ενώ ο ESM έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις. Η Ελλάδα μπορεί να πείσει τις αγορές ότι έχει γυρίσει σελίδα, εάν συνεχίσει να χτίζει ένα μοντέρνο μοντέλο οικονομίας που προωθεί υψηλή ποιότητα ζωής για τους πολίτες της.
“Στους επόμενους μήνες η Ευρώπη θα δει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Το statement του Eurogroup από το 2016 ήταν πολύ σαφές στο τι μπορεί να γίνει”
είπε ακόμη.
“Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα επιτύχει μόνο εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις κατάλληλες πολιτικές. Θα χρειαστεί πολλή αντοχή για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών”