Πιο κοντά σε εμπορικό πόλεμο: Απειλεί με δασμούς τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα ο Τραμπ

Πιο κοντά σε εμπορικό πόλεμο: Απειλεί με δασμούς τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα ο Τραμπ

Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις και διάθεση κλιμάκωσης της εμπορικής αντιπαράθεσης σε εμπορικό πόλεμο συνεχίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς απειλεί την ΕΕ με δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αφού διαρροές στο Reuters ανέφεραν ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, ως απάντηση στη διακηρυγμένη πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει φόρο στις εισαγωγές χάλυβα.

Η διαρκώς κλιμακούμενη λεκτική αντιπαράθεση αποτελεί το πρώτο βήμα προς έναν εμπορικό πόλεμο, απέχει, όμως, αρκετά από τη λήψη αποφάσεων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ενδεικτική της συγκρουσιακής προδιάθεσης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στόχευσε την αυτοκινητοβιομηχανία θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα στη Γερμανία.

Για το ισχυρό ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος είχε προειδοποιήσει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού εμπορίου.

Διαφήμιση

«Εάν η Ε.Ε. θέλει να αυξήσει περαιτέρω τους ήδη τεράστιους δασμούς και εμπορικούς φραγμούς στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, εμείς απλά θα εφαρμόσουμε δασμό στα αυτοκίνητά τους, τα οποία ελεύθερα εισρέουν στις ΗΠΑ»,

έγραψε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους στο Twitter.

«Θα καταστήσουν αδύνατη την πώληση των αυτοκινήτων μας και άλλων αγαθών εκεί. Μεγάλη εμπορική ανισορροπία!», είπε.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσφορία του για το εμπορικό έλλειμμα, αποδίδοντάς το στις «”πολύ χαζές” εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές μας».

Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που είχε παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 για τον προεδρικό θώκο, ο κ. Τραμπ επισήμανε ότι οι εμπορικές συμφωνίες καταλήγουν να δίνουν τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τον πλούτο «σε άλλες χώρες που μας εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια». «Γελάνε με το πόσο χαζοί υπήρξαν οι ηγέτες μας. Φτάνει!» συμπλήρωσε.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή τελωνειακών δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών της Ε.Ε. με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μιλά για αντίμετρα.

Διαφήμιση